Citat:
În prealabil postat de alinutzica
Probabil am sa jignesc dar nu am nici o intentie. Am o problema legata de sfinti care ma macina...si poate cineva ma poate ajuta sa imi explice mai bine.
Am o colega de religie penticostala...m-a rugat sa o ajut la biserica la ea cu un concert, ceea ce am si facut. Mergand la repetitii si mai vorbind cu ea, nu stiu cum de venise vorba de diferentele dintre religii. Ei nu cred decat in Dumnezeu iar sfintii pentru ei nu exista. Mi-a dat ca argument din cele 10 porunci, si anume "Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor." si "Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine".
Ma simt ca si cum as fi sceptica in privinta asta si parca simt ca gresesc foarte tare.
Un sfat, o invatatura va rog din suflet!
|
Sa luam exemplul unor sfinti cunosuti: Petru si Pavel. Noi, crestinii ortodocsi si catolici ii cinstim. Cine sint ei? Niste creaturi ale Domnului, oameni obisnuiti prin care Domnul si-a aratat puterea, iubirea si indurarea fata de ei si fata de noi. Respectindu-i pe acesti sfinti ne facem chip cioplit? Nicidecum. Il slavesc pe Domnul ca a binevoit sa-si arate maretia prin acesti sfinti, iar prin intermediul lor am primit si noi Lumina. Este valabil cu orice sfint. Domnul si-a facut lucrarea cu ajutorul lor. Ei sint cei care ne ajuta si pe noi, prin rugaciunile lor, prin viata si exemplul lor; si atunci cum sa nu-i respectam? Sfintii sint niste oameni perfect normali care L-au lasat pe Domnul nostru Isus Cristos sa lucreze in ei. Respectindu-i pe sfinti Il respectam o data pe Creator care a facut niste lucruri asa de minunate cu niste oameni obisnuiti, si respectam si creatura, care ne arata ca oricit de slaba si umila ar fi, daca se lasa condusa de Domnul nostru poate face lucruri marete.
A nu-i respecta pe sfinti este o lipsa de respect fata de aproapele nostru, iar Domnul nostru ne interzice acest lucru.
As mai adauga exemplul sfintei Fecioare Maria. In Sfinta Scriptura scrie ca atunci cind apostolii treceau, oamenii se inghesuiau ca macar umbra lor sa-i atinga si astfel sa se vindece. Oamenii aceia respecatu alti oameni (pe apostoli) pentru ca umbra lor vindeca. Daca umbra apostolilor avea o asemenea putere, cum putem sa ne imaginam ca era sfinta Fecioara Maria care L-a purtat in ea insasi, timp de 9 luni, pe Dumnezeu? Mi se pare o grozavie numai gindul ca cineva nu o venereaza pe sfinta Fecioara Maria.