Biserica pe care o vedem pe pământ este unită mistic (și euharistic) cu Biserica din Cer. Ecclesia este formată din: Ecclesia Militans și Ecclesia Triumphans. Suntem așteptați, încă de aici, de pe pământ, la același banchet euharistic la care se află sfinții. Până ce toate locurile se vor ocupa, rolul sfinților la acest banchet este unul organizatoric. Mai precis, ei au următoarele două roluri principale în Biserică:
-de a fi mijlocitori pentru noi
și
-de a fi exemple pentru noi.
Ce înseamnă că sfinții sunt mijlocitori pentru noi ? Nu este, oare, scris că Mijlocitor este Isus ? Înseamnă că sfinții sunt mijlocitori tot așa cum suntem noi între noi mijlocitori, unii pentru alții. Da, dar din cauza păcatelor noastre, se poate întâmpla ca Dumnezeu să audă, dar nu să asculte rugăciunile noastre. Fiindcă El ascultă de noi tot atâta cât ascultăm noi de El. Și atunci, noi ne îndreptăm către sfinți, a căror rugăciune este auzită, fiindcă ei fac parte deja din "norul de martori" de lângă Tron și sunt bineplăcuți Domnului. Binecuvântat fie Domnul întru sfinții Săi !
Ce înseamnă că sfinții sunt exemple pentru noi ? Înseamnă că toți suntem chemați la sfințenie. Să fim sfinți, fiindcă El este sfânt ! Pe de altă parte, meritele acestor sfinți sunt așa de mari, încât noi abia sperăm să ajungem la 10 % din drumul făcut de ei. Nu-i nimic, important este să nu fim pe lângă drum, ci pe el ("in statu viae"). De nu vom fi urcat la înălțimile lor atunci când ceasul socotelilor va suna pentru noi, Biserica va suplini pentru noi tot așa cum o mamă iubitoare cu mulți copii ia de la un frate mai mare ce are mai mult decât îi este necesar și dă acelui frate care încă nu a apucat să prindă cheag, dacă e copil bun și nu unul rătăcit, care să spună "nu vreau Darurile tale!".
De aceea, cultul sfinților are mare importanță pentru mântuirea noastră. În principiu, dacă am fi curați și am păstra lună haina de banchet primită la Botez, nu am avea nevoie de niciun sfânt. De fapt, nici de Împărtășanie nu am mai avea nevoie. Nici de rugăciuni. Dar, suntem bolnavi. Biserica este locul bolnavilor care caută tămăduirea, iar cei tămăduiți înaintea noastră sunt de mare, mare ajutor.
|