Citat:
În prealabil postat de Yasmina
Ieri,pe cand ascultam Acatistul Sf.Parascheva am citit mai multe despre desfasurarea procesiunii de la Iasi si amintindu-mi de vremurile cand cadeam in genunchi sa ma rugam in fata moastelor unor Sfintii din tara,mi-am pus intrebarea pt prima data daca este normal sa veneram intr-atat niste oseminte,ramasite umane??
|
Este adevarat, nu trebuie sa ne inchinam la cadavre, dar sfintele moaste nu sunt doar ramasite umane, nu exista moaste decat in crestinism. Ele sunt purtatoare de har, harul este cel ce le mentine nestricate si le da acel miros placut de mir.
Fata de niste ramasite obisnuite sfintele moaste au caracteristici specifice, dupa care se si recunosc ca sunt sfinte moaste. Nu orice ramasite umane sunt numite sfinte moaste, unii sfinti nu au sfinte moaste. Sfintele moaste sunt usoare, au o culoare galben aurie pana la brun inchis si au un miros asemanator mirului. In plus fac si minuni. Astfel de sfinte moaste exista doar la sfintii din primul mileniu si apoi doar in ortodoxie.
In legatura cu inchinarea, oamenii se inchinau spunand ca de exemplul ingerul ar fi divinitatea. Idolatria de care vorbesc neoprotestantii e altceva decat inchinarea la icoane si sfinti, insemna ca acel obiect e divinitatea. Noi nu credem ca icoana sau sfantul este Dumnezeu.