View Single Post
Vechi 16.10.2011, 21:04:11
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Draga Sophia, in biserica la care merg eu, se face in fiecare sambata Sfanta Liturghie si parastas. Acum, cum o fi ca preotii sa le zica oamenilor ca sambata nu pot oficia nici cununii nici botezuri?!!
Nu e niciun temei canonic pentru ce vrei tu: exista zile speciale in care nu se pot oficia nunti, exista zile in care nu se pot oficia parastase, botezuri se pot oficia oricand. Se intampla ca aceste trei evenimente sa coincida toate, in sensul de a se petrece una dupa alta. Nu poti lasa un copil nebotezat sau un cuplu necasatorit pentru ca s-a facut inainte slujba de pomenire.

Sunt biserici centrale in care se oficiaza pe banda rulanta nu stiu cate nunti pe zi, pentru ca toate cuplurile alea si-au pus in gand sa faca nunta musai in biserica respectiva, cu asta nu prea sunt nici eu de acord. Dar in ceea ce priveste ce spui tu, e ok; stiu ca intr-o sambata, dupa parastas, parintele era asaltat de doua persoane sa mearga si la cimitir si acasa, sa sfinteasca mancarea, si le spunea ca nu poate veni chiar acum, ca are botez, trebuiau sa zica si ele mai din timp, cele doua trageau de el sa vina in momentul acela ... Dar oamenii cu botezul au fost foarte politicosi, nu au intrat in biserica decat dupa ce au vazut ca se terminase slujba si ca toata lumea impartise colivele; oricum, erau programati la o ora astfel incat sa nu se intersecteze, dar venisera mai devreme. In fine, pe mine m-a amuzat putin intamplarea pe care ti-am povestit-o, insa e drept ca eu nu percep parastasul ca pe ceva trist si dureros, ci ca pe un prilej de rugaciune si comuniune cu cei decedati, lucru datator de speranta si multa bucurie.

Uite aici - despre foloasele parastasului:

Dar din parastase avem și alte foloase pe care le primesc și cei care rămân în această viață.

- Se înmulțește dragostea dintre cei vii și cei morți.

- Folosul se leagă nemijlocit de virtutea creștinească.

- Se întărește credința în viața de dincolo de mormânt.

- Se întărește nădejdea în mila lui Dumnezeu.

- Se propovăduiește prezența necurmată a lui Hristos în lume.

- Învață că omul este cetățean al cerului. Se mută din Biserica luptătoare de pe pământ în cea biruitoare din cer.

- Hristos ascultă rugăciunile tuturor și este înduplecat de mijlocirile sfinților și ale Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu.

- Nădejdea de mântuire a creștinilor nu se pierde nici după moarte.

- Dăruiesc iertare păcatelor celor pentru care se săvârșesc parastasele, căci Iubitorul de oameni Dumnezeu ascultă întotdeauna rugăciunile Bisericii Lui.

- Hotărârea definitivă a lui Dumnezeu pentru răsplata sau pedeapsa viitoare nu s-a rostit încă. Aceasta este păstrată pentru a Doua și înfricoșata Venire. Până atunci Biserica poate înălța rugăciuni și cereri pentru mădularele ei.

- Precum în Biserica luptătoare cei care se află sub pedeapsă canonică pentru păcatele săvârșite sunt lipsiți de dumnezeieștile Taine, tot astfel și în Biserica biruitoare cei care au murit în păcate sunt departe de sfinți și drepți.

- Se înmulțește dragostea frățească.

- Se mângâie cei vii și întristați pentru moartea persoanei iubite, căci moartea este amară, pricinuiește mâhnire nesuferită și îi desparte brusc de cei iubiți. Rugăciunea și parastasul este singurul mod de comuniune cu ei, căci nu există un alt mod de comuniune cu persoanele dragi nouă.

- Pricinuiește aducerea aminte de moarte, de deșertăciunea lumii și a lucrurilor ei.

- Îndeamnă la dobândirea virtuții și la petrecerea plăcută lui Dumnezeu. Încurajează la faceri de bine și la nevoința proprie.
http://www.parohiamacin4.org/foloasele_parastaselor.htm

Asta e ritmul vietii: unii mor, altii se nasc, altii se casatoresc... preotul participa la toate acetse evenimente ale vietii. Deci iti spun ca sunt obisnuiti cu acest ritm alert si ca importante sunt rugaciunile Bisericii si ale lor personale si nu implicarea lor personala. Iti dai seama numai cu cate se incarca tot auzind atatea pacate la spovedanie? Cum ar fi daca s-ar incarca in fiecare sambata si cu durerea rudelor si de fiecare data cand oficiaza o inmormantare? Nu ar mai fi in stare de nimic apoi, daca ar fi precum o sugativa. Un preot autentic stie ca asta e voia Domnului, ca astea sunt lasate si ca e datoria lui sa slujeasca. Acum, un crestin ca tine si ca mine nu si-ar pune problema sa participe in aceeasi zi si la parastas si la nunta si la botez.

Stai linistita si nu iti mai face ganduri: rugaciunile Bisericii pentru mortii tai au fost primite, chiar daca dupa ele au urmat unele pentru alte evenimente. Biserica ii cuprinde pe toti, si pe cei vii si pe cei morti. Iar daca se gandeste cineva la aspectul bansesc, eu stiu sigur pe unde m-am dus cati bani NU se cer la parastase, acatiste, rugaciuni speciale (la botezuri si nunti nu stiu, ca nu am avut onoarea inca). La biserica despre care am relatat aici fiecare da cat vrea in pomelnic - cei mai multi cate un leu - pomelnic care e pomenit si la Liturghie si la parastas, iar la rugaciunile speciale pe care le solicita unii dupa slujba (pentru sanatate, dezlegari, examene etc) nu se cere nici un leu, eu una am vrut sa platesc pentru ca am rugat sa mi se citeasca o astfel de rugaciune, mai ales c avazusem ca nimeni din cei din fata nu daduse niciun ban, dar preotul nu a vrut sa primeasca, a zis ca nu e nevoie.