Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Problema la ortodocși asta e: care învățătură e infailibilă ? Fiindcă între învățătura așa cum e reprodusă de dna laurastifter si învățătura așa cum e reprodusă de dv sunt exact aceleași diferențe pe care le tot subliniați la catolici.
Cu alte cuvinte, problema ortodocșilor este de aceeași natură cu cea a protestanților: inexistența unei autorități vizibile și invocarea permanentă a unei autorități invizibile, care nu poate fi apelată și care ar conduce Biserica într-un mod învăluit în ceață.
|
Invatatura ortodoxa e aceea pe care o aveau si catolicii in primul mileniu, nu e vina noastra ca au modificat-o dupa aceea si poate nu-si mai amintesc cum era exact. La multi catolici (mai putin la dvs. sau alti greco-catolici) am observat ca ei cunosc istoria doar dupa schisma, sfintii la care se refera sunt doar cei catolici de dupa schisma. Exceptie face doar Fer. Augustin, bineinteles.
Invatatura ortodoxa e rezumata in Crez si ceva mai detaliat in catehismul ortodox. Nu e bazata pe parerea mea, a Laurei sau a oricarui ortodox. In general e bazata pe revelatia cuprinsa in Sfanta Scriptura, nu e inventata apoi.
Autoritatea invizibila este Hristos, care este singurul Cap al Bisericii Ortodoxe. Despre sinoade si recunoasterea lor poate stiti, epntru ca am discutat de curand pe forumul catolic, nu are rost sa repet. Binenteles ca un sinod ce contrazice invatatura revelata este considerat fals, iar aceasta s-a intampalt de fiecare data dupa un timp scurt de la acel sinod.