Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
1. Geneza cap.18 ne vorbeste despre intalnirea lui Avraam cu Domnul, insotit de doi ingeri, la stejarii lui Mamre, putin inainte de distrugerea Sodomei si Gomorei. Versetul 2 ne spune ca “Avraam a ridicat ochii si s-a uitat si iata ca trei barbati stateau in picioare langa el…” Din contextul relatarii intelegem ca unul din cei trei barbati era Domnul in persoana, ceilalti doi fiind ingeri.
2. Iosua 5, 13-15 ne prezinta un alt caz de teofanie. Domnul i se descopera lui Iosua in chip de luptator, avand titlul de “Capetenia ostirii Domnului”. Faptul ca Iosua s-a inchinat in fata Lui dovedeste ca Iosua era constient ca statea in prezenta unei Persoane divine.
|
Da, teofania de la stejarul Mamvri (Facerea, cap. 18-19) este deosebit de interesantă, mai ales datorită interpretării patristice potrivit căreia cei trei "îngeri", cărora Avraam li se adresează când la singular, când la plural, sunt, de fapt, Persoanele Sfintei Treimi. Din acest episod vechi-testamentar s-a inspirat cuv. Andrei Rubliov, autorul celei mai cunoscute reprezentări iconografice a Sfintei Treimi.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Last edited by laurastifter; 17.10.2011 at 19:15:45.
|