Citat:
În prealabil postat de anna21
Nu-mi place ca in biserica la care merg eu, desupra usilor imparatesti e plasata o reproducere a cinei cea de taina (Leonardo da Vinci).
Este un element care-mi atrage atentia in mod neplacut si sunt indignata ca s-a ales acea pictura cand exista atatea icoane ortodoxe extraordinar de frumoase.
(Aceea nu este icoana, este un tablou)
Ma mai deranjeaza ca se folosesc lumanari albe (care fumega. Ceara NU este alba si nu fumega.. acum nu sunt experta in lumanari, dar nu cred ca e normal sa se foloseasca lumanari din comert in biserica).
Si al treilea lucru: acolo unde fumega lumarile sunt plasate cateva icoane vechi romanesti, foarte frumoase, mai ales una a Maicii Domnului care deja este cenusie. Te doare inima sa o vezi.
Al patrulea lucru care ma deranjeaja: pomenirea de la Sfanta Liturghie se face cu voce tare. Mi se pare grosolan, mai ales ca se mai adauga detalii despre sanatate, examen etc..
(De fapt toata debandada aceasta ma prostdispune atat de mult incat acum sunt in cautarea unei noi biserici la care sa merg. Sper sa ma ajute Dumnezeu sa gasesc)
|
Anna21, referitor la lumanari, poate, zic poate, mai e si un alt aspect, pe care l-am vazut la noi in biserica: la pangar se vand, cum e si firesc, lumanari de ceara curata si acelea se folosesc la iluminat. Insa cel putin la parastase, mai toti oamenii dau la altar preotilor lumanari din ceara alba, portocalii, toate luate din comert. De cele mai multe ori, la parastase, din multimea de lumanari pe care le primesc preotii, sunt lasate aprinse numai cele corespunzatoare (adica cele mari din ceara, care nu fac fum). Dar daca s-ar intampla sa primeasca numai din comert, ma gandesc ca macar una tot ar trebui sa o lase aprinsa, ca nu o sa faca slujba tinand in mana un snop de lumanari stinse. Oamenii se gandesc ca acelea din comert sunt ceva mai ieftine sau ca interdictia de a folosi lumanari din afara se refera numai la a aduce un oaresce profit parohiei din vanzarea lumanarilor, dar nu isi pun problema degradarii picturii, a simbolismului cerii, a jertfei curate...
Asa ca poate ca daca in biserica ta, credinciosii ar aduce la altar lumanari mari de ceara, alta ar fi situatia. Eu iti inteleg nemultumirea, dar poate ca ar trebui totusi sa vorbesti cu preotul si sa ii spui frumos pericolul la care e expusa pictura. Asa, daca intorci spatele si pleci, poate vei fi mai castigata, dar gandeste-te la ceilalti oameni care raman si care vor mai trece pe acolo, ca vor avea aceeasi problema, ca vor trebui sa scoata bani din buzunar pentru ca cei de dinainte nu au stiut sa atraga atentia asupra degradarii picturii.