Citat:
În prealabil postat de glykys
Anna21, referitor la lumanari, poate, zic poate, mai e si un alt aspect, pe care l-am vazut la noi in biserica: la pangar se vand, cum e si firesc, lumanari de ceara curata si acelea se folosesc la iluminat. Insa cel putin la parastase, mai toti oamenii dau la altar preotilor lumanari din ceara alba, portocalii, toate luate din comert.
|
Asta nu e bine și preoții ar trebui să insiste asupra acestui aspect. În perioada interbelică, comerțul cu lumânări era monopol al Bisericii, cam tot așa cum fabricarea și punerea în vânzare a periilor era monopol al așezămintelor orbilor întemeiate de Regina României. Orbii nu pot face multe lucruri, dar pot face perii. Biserica nu poate vinde multe lucruri, dar poate vinde lumânări, lucru care reprezintă o importantă sursă de venit. Pe vremea când eram în curia parohială, îmi amintesc că într-un exercițiu bugetar comerțul de la pangar era a treia sursă de venit a parohiei ca importanță, după cotizațiile credincioșilor și salariul preotului. Străbunicul meu, preot ortodox, avea o mică făbricuță de lumânări, fiind însărcinat de Episcopia Romanului să aprovizioneze toate bisericuțele de pe Valea Trotușului. Nu era mare lucru, era cam cât o cameră mai mare, unde lucra el și cu dascălul. Ar trebui ca toți credincioșii să cumpere lumânări numai de la pangare, cel puțin lumânările pe care le folosesc pentru cult. Cele pentru iluminat, cine romantice, etc, sunt altceva.