Citat:
În prealabil postat de splash
Nu reușesc să îmi răspund la niște probleme pe care le-am avut citind biblia.
De pildă, povestea lui Moise mi se pare cel puțin stranie: atunci cînd Moise s-a dus la Faraon să-i ceară să-i elibereze poporul, Faraonul a refuzat. Atunci, dumnezeu a decis să ia viața tuturor primilor născuți ai familiior egiptene. Cu ce scop a ales dumnezeu sa ia atîtea vieți nevinovate, în loc să ia viața Faraonului sau a copilului acestuia? De ce nu a pedepsit dumnezeu pe făptașul de drept? Dacă el le știe pe toate, nu ar fi putut anticipa că Faraonul va refuza? Daca da, de ce l-a lăsat să refuze? Ca să ia pe urmă viețile copiilor?
La fel și cu Isus. Cînd Irod a aflat de nașterea lui, a poruncit moartea primilor născuți de sex masculin din tot ținutul. Cînd și-a trimis fiul pe pămînt, dumnezeu nu s-a gîndit că istoria s-ar putea repeta? Nu reușesc să găsesc un scop pentru morțile atîtor copii nevinovați.
Din povestea asta, dumnezeu fie e rău și crud, fie e nepăsător, fie nu e omniscient. Nu cred că pot venera un dumnezeu cu aceste “calități”…
Chiar și dacă acei copii au fost prețul plătit pentru venirea mîntuitorului, mie una nu mi-ar plăcea să mi se ia copilul, indiferent de motiv…
|
Nu putem intelege, pentru ca pretuim mai mult viata aceasta, decat viata viitoare. "Nu prea ne place sa dam vrabia din mana, pe cea de pe gard", cum spune romanul. Traim doar acum si aici.
Dumnezeu ne arata ca participand la viata Sa dumnezeiasca, prin cunoasterea Sa, acest "acum si aici" poate deveni "pururea si pretudindeni".
Pe toate noi le masuram cu "ocaua mica", in loc sa le intelegem duhovniceste, si de aceea Il vedem pe Dumnezeu ca fiind nedrept, sau lipsit de mila etc.