Ce ar mai fi de adugat la discutiile purtate:
- Ziua de luni nu este obligatorie pt crestinul de rand, cand vorbim de post, ci miercurea si vinerea, atat. Doar cine are anumite necazuri/probleme si vrea cu disperare rezolvarea lor si are evlavie, poate sa tina post si lunea. Dar, in rest, sa nu ne incarcam cu prea mult caci, oricum, mai e vorba din Biblie : nu ce intra in gura spurca pe om, ci ceea ce iese, caci iese vin din inima, si acestea sunt : gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânări, furtișaguri, mărturii mincinoase, hule, etc. Vedeti Matei, cap 15.
- Ar fi bine ca femeia si barbatul sa se ajute in cresterea copiilor, caci copiii au doi parinti, nu unul. Femeia nu e bine sa ajunga la epuizare ca sanatatea ei nu i-o mai da nimeni inapoi. Am auzit de cazuri in care ea, fiind epuizata si stresata ca are multe de facut intr-un timp scurt (avea si servici) a facut paralizie pe o parte (pe sistem nervos, deci). I-a trebuit 2 ani casa isi revina, sa poata merge normal. A facut psihoterapie, kinetoterapie, exercitii de relaxare. Daca barbatul o iubeste, ceea ce asa se presupune, ar trebui sa o ajute, activitatile gospodaresti sa fie impartite intr-un mod echitabil intre cei 2, cand femeia are si ea servici, iar nu sa se eschiveze in mod intentionat motivand diverse...(Mi-aduc aminte de zicala: ,,la placinte inainte , la razboi inapoi”). Dar nu zic, sunt si barbati care muncesc mult pt a aduce banul, iar cand se duc acasa au putin timp sa astea cu familia.
Dar cazul: sotia la bucatarie, sotul la TV/calculator este foarte des intalnit, cand ar fi putut sa faca lucrurile impreuna, sa termine mai repede, si sa le ramana timp pt ei, sa se plimbe, sa se joace cu copiii, etc. Plimbarea chiar e benefica pt toata lumea, inclusiv pt copii. Sedentarismul nu e bun deloc.
- Cat despre ce spunea Ovidiu B, legat de incetarea datoriei de a mai chema copii dupa ce femeia a ajuns la menopauza, am gasit si eu asta in cartea Parintelui Arsenie Boca, ,, Ridicarea casniciei la rang de taina”, ,, Editura Agaton”, 2002, pg 22-23 :
,,Iar viata curata a casniciei, dupa cinstea ei de Taina, este aceasta :
1.Binecuvantata este numai rodirea de copii. Iar tot ce-i in afara de rostul acesta, in privinta trupeasca, este desfranare si pacat, si sa nu se mai faca;
2.Vremi ingaduite pt chemarea copiilor sunt numai zilele intre posturi, insa numai daca sotii amandoi sunt invoiti la rostul rodirii de copii;
3. Vremi oprite sunt acestea:
a) Cele 4 posturi mari;
b) Cele 3 zile de post pe saptamana (miercuri si vineri, iar luni numai daca este vointa);
c) Sarbatorile si zilele asupra sarbatorilor (inclusiv duminica- ziua Domnului si sambata);
d) Vremea necuratiei
e)Vremea de slabiciune sau de boala a unuia dintre soti;
f) Vremurile de tulburari si razboaie precum si oarecare vreme dupa aceasta, pt cei ce au luat parte la ele;
g) Vremea oprita cu mare asprime este toata vremea sarcinii, precum si vremea alaptarii.
4. Cei ce se dovedesc neroditori, sa se inteleaga la petrecerea frateasca, evitand pacatul;
5. De la incetarea semnelor femeii, inceteaza si datoria casatoriei, a chemarii de copii.
6. Urmand asa, nu se mai intampla :
a) Crime de avort;
b) Blestematia ferelii;
c) Faradelegea desfranarii;
d) si alte spurcaciuni. ”
Nu comentez cele gasite in cartea amintita, fiecare face oricum ce vrea.
Tin sa multumesc in mod special lui Lore86 pt generozitatea cu care ne-a impartasit din momentele ei intime de mama.
Multumesc, de asemenea, tuturor celor care au participat la acest topic, si de ce nu , celor care vor mai paricipa – sa o faceti fara retineri, e in folosul tuturor. Un viitor subiect de discutie ar putea fi cel legat de vaccinurile pe care trebuie sau NU sa le faca copilul.
Last edited by tinutza; 19.10.2011 at 15:08:00.
|