Mulți dintre noi, cei de azi, avem o percepție deformată asupra Vechiului Testament, ca și asupra unor aspecte mai punctuale din Noul Testament din cauza unei erezii pe care îmi place să o numesc "iubirism", care se înrudește cu modernismul, numit de Sf Pius al X-lea "panerezia secolului". Modificând sensul metafizic al conceptului de "Bine", accentuând bunătatea lui Dumnezeu, noi uităm că Dumnezeu este nu numai infinit de bun, dar și infinit de drept. El este Cel care trimite suferințele, bolile și moartea, astfel încât toți oamenii care au murit, au făcut-o ca urmare a voinței lui Dumnezeu. El este Cel care hotărăște când vine urgia Lui sub forma unor calamități naturale sau supranaturale, El fiind stăpânul vizibilelor și invizibilelor. El este Cel care "zdrobește dinții păcătoșilor" și împarte pedeapsa.
Să nu uităm că pedeapsa este un aspect al justiției, iar justiția este un lucru bun. Deci, Dumnezeu este bun, dreptatea Sa fiind perfectă. Ceea ce noi credem că este "bine", adică să avem păpică, să avem căldurică și să nu ne doară burta este foarte diferit de ceea ce este cu adevărat bine. Cu totul altfel de Bine are în vedere Dumnezeu: este Binele vieții de veci. Pierdem mereu din vedere că suntem pelerini pe pământ, suntem angajați de probă pe durată determinată și avem de trecut niște teste. Valoarea contractului a cărui durată va fi nedeterminată, răsplata retribuită nouă va fi atât de mare, încât ceea ce numim acum "suferințe", "greutăți" etc ni se va părea ridicol. Atunci ne vom minuna cât de bun este Domnul, care ne va da asemenea recompensă veșnică în schimbul unui atât de mic efort al nostru în această Vale a Plângerii.
Pe de altă parte, dacă nu vom trece cu bine perioada de probă, ne vom mira cât de tâmpiți am putut fi, dacă pentru un "bine" de o clipă am putut da de la noi asemenea fericire perpetuă. Ca și bogatul nemilostiv, ne vom tângui și vom plânge și vom spune: "Doamne, dacă aș fi știut !". "Dar ai știut", ne va răspunde El. "Ai avut pe Moise și pe profeți. Ai avut Biblia. Ți-am dat bisericuța aceea de lângă tine !". "Nu, Doamne, dacă ai fi trimis pe cineva din Cer să-mi spună, era altceva !" "Și asta am făcut ! Oare nu L-am trimis chiar pe Fiul Meu ?" Fiindcă, așa cum privind tot mai departe niște șine de cale ferată ele par că se apropie până se ating, tot așa ni se va părea, când nu vom mai fi în trup stricăcios mileniu după mileniu, că ceea ce a fost viața noastră pe pământ devine ceva punctiform. Mică ni se va părea atunci și suferința noastră pe vremea când eram în trup, mic și binele pe care l-am făcut. Iar realitatea spirituală pe care acum nu o putem vedea ni se va părea (și va fi) enormă, fie că va fi vorba de realitatea salvării, fie de a damnării perpetue.
Kyrie, eleison !
Last edited by Mihnea Dragomir; 19.10.2011 at 19:51:57.
|