Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave
In Scotian lupta ajunge la paroxism.Demonii maniei si ingerii blandetii se lupta intr-o inclestare cosmica,apocaliptica.Bietul suflet este sfasiat,cusut la loc,taiat si peticit,ridicat la cer si zdrobit de pamint.
|
Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave
Esti un om bun Alexandru.Unul inantea ta,cu acelasi nume, avea falange de hopliti,alaturi de care a ajuns pana-n India,cautand gloria.Cand eram mic bunicul meu(RIP)imi desena pe harta drumul lui prin istorie.Apoi mi-a spus ca blandetea si dragostea ajung insa mai departe.Pana la Dumnezeu.Ma bucur ca fie si pentru moment incheiem in acest mod un dialog care asa ar fi trebuit sa incepa.Daca ti-am gresit sa ma ierti. Dumnezeu cu tine...prietene.
|
"- Și bătrînul ?
- Sărutul îi rămîne ca un balsam pe inimă, și totuși, stăruie mai departe, neclintit, în hotărîrea lui.
- Ca și tine, nu-i așa ? răbufni Aleoșa îndurerat.
Ivan începu să rîdă.
- Toate acestea sînt cai verzi pe pereți, Aleoșa! o simplă fantezie, fără nici un sens, a unui student cu o imaginație deșucheată, care în viața lui n-a scris nici măcar două versuri. De ce vrei să iei totul în serios? Nu cumva îți închipui că voi fi avînd de gînd acum să mă duc la ei, acolo, la iezuiți, să mă înrolez printre cei ce se căznesc să îndrepte lucrările sale? O, Doamne, mult crezi că-mi pasă mie de toate astea?! }i-am spus doar: să ajung numai la treizeci de ani, și pe urmă gata, trîntesc cupa de pămînt!
- Și mugurii plini de mîzgă, și mormintele dragi, și cerul albastru, și aleasa inimii tale? Cum ai să trăiești, de unde ai să iei dragostea pe care zici că le-o porți? continuă cu lacrimi în glas Aleoșa. Poți, oare, să-ți duci mai departe viața cu iadul ăsta în inimă și în cuget, spune-mi, poți? Nu, sînt sigur că de aceea pleci, ca să te înrolezi la ei... iar dacă nu, ai să te omori, fiindcă n-ai să poți rezista pînă la urmă!
- Există totuși o putere în stare să reziste la orice! rosti Ivan cu un zîmbet de gheață.
- Care?
- Puterea Karamazovilor... puterea ce-o trag din ticăloșia lor.
- Puterea de a te cufunda pînă peste cap în desfrîu, de a-ți pîngări și sugruma sufletul, da?
- Poate și asta... dacă pînă la treizeci de ani n-am să izbutesc, cine știe, să scap cu fața curată, căci... după aceea...
- Cum ai să izbutești? Cu ajutorul cui? Cu ideile pe care le ai e imposibil.
- Tot cu mijloacele Karamazovilor.
- Adică „totul este permis”? Asta vrei să spui?
Ivan se încruntă, galben ca ceara la față.
- Aha! rosti el cu un rînjet forțat. Văd c-ai prins cuvintele care l-au scos
din sărite deunăzi pe Miusov... și pe care Dmitri le-a parafrazat cu atîta
candoare! Da, poate și așa, dacă-i vorba că „totul este permis”! Nu retractez.
De altfel, formula găsită de Mitenka nu-i chiar așa de rea.
Aleoșa se uită la el fără să scoată un cuvînt.
- Trebuie să plec, frățioare. Credeam că în toată lumea asta te am măcar
pe tine, continuă Ivan dintr-o dată înduioșat. Văd însă că în inima ta nu
există nici un locșor pentru mine, dragul meu sihastru. Nu înțeleg să renunț
la formula „totul este permis”, de aceea sînt sigur c-ai să te lepezi de mine,
nu-i așa?
Aleoșa se ridică, se apropie de el și-l sărută blînd pe gură.
- E un plagiat! exclamă Ivan cuprins de o subită exaltare. Ai copiat
gestul descris în poemul meu! Totuși, îți mulțumesc. Și acum, să mergem,
Aleoșa; nici tu, nici eu nu mai avem vreme de pierdut.
Frații părăsiră localul, oprindu-se totuși încă o clipă în prag.
- Ascultă, Aleoșa, rosti Ivan cu fermitate, dacă o să mai am încă putere
să trăiesc pentru mugurii plini de mîzgă, crede-mă c-am să-i iubesc numai
de dragul tău. E destul să știu că exiști undeva pe lume ca să nu-mi fie
lehamite de viață. Ești mulțumit? Dacă vrei, ia-o drept o declarație de
dragoste. Și acum, drumurile noastre se despart. Ajunge, auzi tu? Ajunge cît
am vorbit!"
Vezi, dragul meu Scoțian, Hristos l-a sărutat pe gură pe marele inchizitor nu ca să-i confirme hulele ci ca să-i arate că-l iubește. îți sărut și eu gura ta virtuală, plagiez și eu un pic. Dacă am fi doar noi doi aș pleca și ți-aș duce dorul în Hristos. Dar aici au fost și alții care au citit și fiind pe un situs Ortodox, dorind să aflăm lunga cale la o medicină fără de înșelare, fiind așadar pe urmele cele subtile ale înșelării duhovnicești sunt obligat, fără de obligație să arăt cele greșite în spusele tale. Ca și Alioșa mai sus nu te urăsc te iubesc pe tine ci doar nu sunt de acord cu hulele susținute de tine și pe ele le combat căci astăzi mult s-a amestecat adevărul cu minciuna și în cunoaștere și în trăire. Smerenia nu înseamnă a-ți afirma păcătoșenia când trebuie mărturisită credința. Smerenia este o prăpastie în care te arunci cu totul lăsând să hotărască Dumnezeu ce vrea cu sufletul tău și nu doar în gând ci în adâncul dorinței și nu în fața altora, o smerenie care se arată nu e smerenie ci afișaj electoral.
Rom.10:8. Dar ce zice Scriptura? "Aproape este de tine cuvântul, în gura ta și în inima ta", - adică cuvântul credinței pe care-l propovăduim.
Rom.10:9. Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul și vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morți, te vei mântui.
Rom.10:10. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire.
Vezi, tot al smereniei este și mărturisirea. Iar ea implică:
Iac.5:12. Iar înainte de toate, frații mei, să nu vă jurați nici pe cer, nici pe pământ, nici cu orice alt jurământ, ci să vă fie vouă ce este da, da, și ce este nu, nu, ca să nu cădeți sub judecată.
II.Cor.1:17. Deci, aceasta voind, m-am purtat, oare, cu ușurință? Sau cele ce hotărăsc, le hotărăsc trupește ca la mine da, da să fie și nu, nu?
II.Cor.1:18. Credincios este Dumnezeu, că n-a fost cuvântul nostru către voi da și nu.
II.Cor.1:.19. Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Cel propovăduit vouă - prin noi, prin mine, prin Silvan și prin Timotei - nu a fost da și nu, ci da a fost în El.
II.Cor.1:20. Căci toate făgăduințele lui Dumnezeu, în El, sunt da; și prin El, amin, spre slava lui Dumnezeu prin noi.
Vezi, trebuie să ne învățăm să spunem da la tot ce este al lui Dumnezeu și nu la tot ce nu este al lui Dumnezeu. Nu trebuie să le amestecăm.
Te rog, chiar atunci când vei vedea, și de acum voi și începe, să arăt greșelile din spusele tale nu le lua personal ca împotriva ta.
Nu le voi zice lor, căci nu pot să le zic da.
Da, îți zic ție fiindcă nu iubesc să-ți zic nu: te iubesc sărmane suflete, pentru tine și durerile tale. Iar atunci când va veni clipa aceea înfricoșată în care să simți insuportabilul din iadul desris de tine,
despre tine, mai sus, și când ți se va părea că nimic nu se mai poate face, când vei simți cum a simțit Ivan Karamazov, te rog să nu uiți a te arunca,
gol de tine, în fața Maicii Domnului.
Ea este singura ce te va putea scăpa.
Cu durere și dragoste, Alexandru