View Single Post
  #17  
Vechi 24.10.2011, 12:15:08
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.345
Implicit

Citat:
În prealabil postat de rugati-va neincetat Vezi mesajul
<< PRIMORDIÁL, -Ă, primordiali, -e, adj. De la început, de la origine, inițial, originar; p. ext. de primă importanță, principal, esențial. [Pr.: -di-al] – Din fr. primordial. >>

De fapt, păcatul primordial nu poate fi pus pe seama lui Adam si Eva.
Primul păcat si prima neascultare (răzvrătire) este de origine îngerească. Lucifer, s-a înălțat în sine și a dorit să fie cel puțin la egalitate cu Dumnezeu, dacă nu chiar mai sus. Fiind însă alungat, pt duhul său potrivnic, acesta și-a vărsat furia pe cei doi oameni, ispitindu-i să cadă în același păcat al neascultării.

Dumnezeu s-a supărat pe oameni, dar nu atât de mult ca pe acest înger de lumină (lucifer). De aceea, omului i s-a dat posibilitatea de a se îndumnezei și sfinți, dar pe acești îngeri întunecați de mândrie nu-i mai iartă, pentru că nu vor să învețe smerenia.
Asa este, folosirea expresiei "pacat primordial" pentru pacatul protoparintilor nu este tocmai corecta. Ortodoxia numeste aceasta cadere, intr-un mod mai clar, prin expresia "pacat stramosesc".

Pacatul priveste natura umana in ambivalenta sa (barbatesc si femeiesc). Eva este ispitita de sarpe, dar Adam este cel care "musca din mar". Ori, in talcuirile Sfintilor Parinti, Eva reprezinta partea sensibila a firii umane, senzualitatea, simturile, in timp ce Adam este vazut ca fiind partea rationala, mintea. De aceea, Biserica nu stabileste o ierarhie in ceea ce priveste vina protoparintilor, legat de pacatul stramosesc. Esential este faptul ca Adam si Eva au ales sa conlucreze intru rau, intru pacat, decat intru bine, intru virtute.
Reply With Quote