View Single Post
Vechi 24.10.2011, 22:25:26
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.08.2009
Implicit Empiria, empireul și apeironul

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Părerea mea este că se pune problema în termenii „ce este cu adevărat și efectiv Totalitatea, în sens concret, empiric?”. Sau poate nu atât această problemă ci aceea a ceea ce putem noi considera o prezență și manifestare empirică a Totalității, în sensul de Dumnezeu. Sau ca să o spun altfel, tăgăduiți cumva posibilitatea de a avea un acces, empiric să îi spun printr-o experiență concretă, la Totalitate, la Dumnezeire? Poate că nu înțeleg eu suficient de bine ceea ce vreți să spuneți, poate mă înșel dar cam asta îmi dă de înțeles ceea ce spuneți, chiar dacă la urmă vorbiți despre o oarecare participare la Necuprins ca revelație prin credință. Tăgăduiți cumva posibilitatea experienței, empirice să îi spunem, a participării la Dumnezeu, a cunoașterii lui Dumnezeu ca Dumnezeu, a cunoașterii Totalității ca Totalitate, a Simplității ca Simplitate, în mod empiric prin experiență?

Adevărul e că nu ați prea înțeles ce am vrut să spun. Mi se pare cu atât mai bizar cu cât motto-ul pe care-l aveți și vă însoțește fiecare postare este Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duhul, duh este.

Acum, este adevărat că nici eu nu am scris cele patru postări de mai-nainte pentru toată lumea. Ele sunt, de fapt, un răspuns pentru userul bogdan81 care contesta sau punea sub semnul întrebării posibilitatea de a da în mod valid argumentul ontologic.

Totuși, pentru Dvs. revin cu o sumă de considerații. Pe scurt și cât mai simplu.

Sper că este clar pentru toată lumea că Dumnezeu, creatorul lumii, nu este din lumea aceasta. Prin urmare, El nu este o entitate spațio-temporală, nici nu ascultă de astfel de legi. Ba, mai mult, Esența Sa este transcendentă chiar și principiului non-contradicției. De aici rezultă că nu putem avea o experiență mistică față de El în sensul că am veni în contact trupește, prin carnea corpului nostru, așa cum este el în această viață, netransfigurat, cu Substanța divină. Sunt nenumărate texte ale patristicii și praxiologiei mistice în care se subliniază la nesfârșit faptul că Dumnezeu este dincolo de orice reprezentare și de orice simț corporal. Că el este de neatins cu ochi trupești sau cu orice fel de simț trupesc.

Aceasta nu înseamnă că experiența mistică ne este interzisă. Dimpotrivă, în aceleași texte unde suntem avertizați împotriva unor astfel de confuzii, ni se dau indicii clare cu privire la sau chiar ni se descriu experiențe mistice în care sfinții vin în contact cu metafizicul, în care Lumina necreată transfigurează trupul, în care Harul face fețele să strălucească orbitor. Înseamnă că Dumnezeu poate fi, totuși, simțit cu trupul? Poate fi văzut Dumnezeu cu ochii trupești? Nicidecum. Dumnezeu este văzut de o parte nepătimitoare a sufletului nostru - de cea superioară, numită duh, spirit, intelect noetic, rațiune în unele texte în care este pusă în contrast cu intelectul etc.. Cu această parte superioară a sufletului nostru ajungem în contact cu Dumnezeu astfel încât ne împărtășim de El și, împreună cu sufletul, și trupul, prin "contaminare", prin transmisiune. Dar, e un truism să amintesc, trupul este și el transfigurat și devine nepătimitor.

Deci, din punct de vedere empiric, noi suntem doar trupuri ale naturii, înscriși și marcați de determinații, adică de limitări care ne împiedică să ajungem la Infinitul Absolut (Dumnezeu). Doar când ne lepădăm de aceste limitări empirice reușim să ajungem capabili de a veni în contact cu Infinitul, cu Ilimitatul Însuși. Despre asta am vorbit în postările mele.

Nu întâmplător, cuvântul empiric vine din grecescul empiria care înseamnă experiență, încercare, deci moment critic, moment limită. Numai că tot ceea ce se revelează într-o astfel de încercare este faptul că limita pe care o pune corporalitatea și gândirea noastră, atunci când sunt înscrise în determinare, sunt ceva ce trebuie depășit. Căci empiricul face un test pentru ceva determinat - adică apreciază în ce măsură un anumit element corespunde sau nu anumitor criterii. Însă testarea pe care o face empiricul nu poate să judece criteriul însuși: iar Totalitatea absolută este Criteriul absolut care face posibilă orice experiență determinată. Dar, atunci, experiența care vrea să-și atingă Criteriul trebuie să renunțe la determinarea care o marchează întrucât ea trebuie să se întoarcă la rădăcină. Cu alte cuvinte, într-o astfel de încercare limită, ceea ce trebuie depășit este limita însăși. Pentru a trece de la peras (limită) la apeiron (ilimitat).

Sper că s-a înțeles mai bine ce am vrut să spun.
Reply With Quote