Mergea în spatele altei familii de prieteni, neamuri, deci n-avea motiv de depășire.
Practic era vorba de 2-3 secunde pentru mașină ca să ajungă în curbă însă pentru Șerban timpul trecea mai repede căci el sesiza mai lent trecerea timpului astfel că abea după 4 secunde el a crezut că au trecut cele 1-2 secunde și atunci când s-a întors cu fața la drum a văzut că deja a și depășit linia continuă și a trecut de curbă și încercând să redreseze, trăgând de volan prea brusc în mod reflex, mașina a derapat.
Cine e vinovat deci de acest accident? Cine trebuie tras la răspundere pentru cele 3 trupuri, cadavre apărute din senin, pardon din lapoviță și ninsoare?
Păi această problemă, această culpă, vină, se trage de la mașină, de la confortul interior care te adoarme, și nu mai sesizezi în interior și cu urechea turuiala motorului, foșnetul vântului, ci dacă întorci privirea absolut nimic nu te mai aduce cu picioarele pe pământ la realitate ci visezi, nu-ți mai atrage atenția absolut nimic la drum și pericole... ești scos ușurel din realitate și plantat într-un vis de lux confortabil care te ajută să uiți că te afli într-un vehicol și că tu ești șoferul, într-un autoturism care trece prin toate gropile și curbele drumurilor noastre.
Deci culpa e a jeepului, a inginerilor care au proiectat astfel de vehicule pretențioase, și dacă ne gândim la faptul că morții puteau veni și ei cu un jeep asemenea sau mai baban, și cu viteză și mai mare, bine că s-au răzgândit, deci ne putem întreba ce s-ar fi întâmplat atunci?
Oare 8 morți era mai bine? Și analiștii erau mai puțin agresivi și mai împăcați, pentru că vinovatul și-a primit și el pedeapsa? Dar dacă-i întrebi câte avorturi au fiecare pe conștiință muțesc cu toții...
Iar aprecierea trecerii timpului este ceva pur relativ, nimeni nu poate afirma că el apreciază corect oricât de bun și vechi șofer ar fi, pilot de curse dacă ești tot ieși în decor... dar totuși credulitatea e vina căci el s-a încrezut că are timp destul ca să-și întoarcă napoi capul la drum și starea asta liniștită a fost cea care l-a ispitit să braveze înaintea unei curbe ispititoare căci nu era o curbă nicidecum periculoasă, ci lentă, și astfel nici nu și-a pus problema vreunui pericol iminent ci conducea dar mai mult era toropit și visa, căci la asta te îndeamnă confortul.
Ce mai e de zis?Mai cuteză cineva să arunce cu piatra judecând așa ca mine?Mă întreb cam pe câți am ucis eu dintr-un sigur foc de c-analist?
Mie mi se pare că el concret nu a greșit cu nimic, mai ales din punct de vedere moral, ci Dumnezeu i-a dat să ducă o cruce mare... dar el fuge de ea.
Deci ceea ce mi se pare imoral este să rămâi acuma în exagerările culpei false și să te retragi de peste tot... de pe TV și din viața publică ascunzându-te în tufie.
Nu era mai cinstit să rămână la Cronică și să-și poarte cu demnitate crucea handicapurilor și să rabde oprobiul public care te vede după asta că ai puterea să gLumești și să râzi de alții, râzând cu sarcasm și de alții dar și de sine... căci e clar că nu el e criminalul... sau trebuie să-l chem pe Sharlock să vă elucideze misterul?