View Single Post
  #8  
Vechi 27.10.2011, 01:57:16
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.357
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Mi se pare f.gresita ideea asta si chiar merita o discutie separata.

Adica noi crestinii in general si ortodocsii in special, de persoana (Dumnezeu, Iisus) suntem legati, sau de credinta, de ideea si dogmele in sine?

Sigur ca implicit iubim si pe creatorul ideii, a conceptului, dar noi iubim ideea de crestinism, de Ortodoxie in sine.
Daca nu ar fi fost Iisus, sau mai corect Sfanta Treime si ar fi fost altcineva (Petru, Ion, Andreea, Paula), n-am mai fi iubit crestinismul, sau ortodoxia?

Nu inteleg ce-ai vrut sa spui.

Acum este adevarat ca fiecare din noi iubim si o persoana sau mai multe: Iisus, Maica Sa, Sf. Nectarie, sau Ion, sau alti sfinti, dar nu pentru ei insisi, ci pentru miscarea, contextul in care au existat si actionat, ca reprezentanti ai unei credinte.
Cine stie cum aratau ei si cum erau de fapt, ca oameni?

Ca sa revin la intrebarea initiala:
Eu sunt impotriva lucrurilor facute cu forta, cu violenta, cu pretul vietii.
Orice lucru trebuie facut cu sufletul, cu pace, cu iubire.

E adevarat ca intotdeauna la o idee, actiune, institutie, etc., exista si opozitia, dar in lupta asta trebuie sa existe si niste limite, mai ales cand este vorba de ceva spiritual, de suflet, cum este credinta. Altfel se neaga chiar conceptul pentru care se lupta in sine.

A te sacrifica sau a omori in numele credintei este de fapt o aberatie, pentru ca Dumnezeu nu cere asa ceva.
Credinta nu trebuie, nu are voie sa ucida, sau sa imbolnaveasca pe om (fizic sau mental).

Am citit si eu vieti de apostoli si sfinti care au trecut prin mari incercari si au murit. Dar sa nu uitam ca a fost vorba acolo si (sau mai ales), de interese politice, de putere, a oponentilor.
A fost vorba de despoti, de oameni care vroiau putere si bani prin orice mod.
Si daca credinta, sau Dumnezeu le-ar fi asigurat asta, probabil ca ar fi imbratisat asta si n-ar fi fost oponenti si nu ar fi omorat pe unul sau altul dintre sfinti.
De multe oricredinta a fost implicata (vrand, sau intamplator) in conflicte politice. Asta a fost problema. Si atunci au cazut si vieti pasnice si nevinovate, ca unii dintre sfinti.
Dar cred ca au fost si sfinti care au murit in conditii pasnice, care nu au fost omorati pentru ceea ce reprezentau ei. Cel putin asa sper.

Iisus nu a fost judecat si omorat pentru ideile lui in sine, ci mai degraba pentru pericolul pe care il reprezenta pentru interesele altora si pentru puterile sale.
Pe atunci religiile nu prea coexistau (sau nu pasnic). Astazi in Ierusalim coexista pasnic ortodoxi, catolici, iudei, musulmani (ca biserici).

Si nici nu s-a dus singur la moarte, din proprie initiativa, sau sa omoare pe altii.

Eu cred ca nu cu trupul trebuie luptat pentru o credinta, ci cu mintea si sufletul.

In acelasi fel mi se pare gresit si contra credintei a refuza hrana, sau lume, sau tratamente medicale, dovedind prin asta o mai mare credinta.
Citesc aici povestiri despre monahi sau pustnici, sau stiu eu, care nu mananca nu stiu ce (ou, sau carne, sau etc. chiar bolnav grav fiind), sau care nu se duc la medic, se duc in pustie, etc. pentru credinta lor.
Si nu vad legatura.

Nu stiu, eu asa consider. Poarta-ti credinta cu curaj, in lume si mai ales asa cum ti se cere: cu rugaciune, iubire de aproape. Infranarea si smerenia este si ea necesara, dar cu sens si ratiune.

Este ca pentru orice alt vis, sau ideal. Il iubesti, iti pui sufletul, lupti pentru el (pe plan moral, ideatic, spiritual, dar fara arme), si pana la urma obosesti, te epuizezi (burn-out) ca lumanarea si mori.
Si cui i-a folosit moartea ta? Trebuie pastrate limite si atunci succesul va fi mai mare.
Dragă Sophia,
Doamne ajută!

Ai întrebat așa: "Adica noi crestinii in general si ortodocsii in special, de persoana (Dumnezeu, Iisus) suntem legati, sau de credinta, de ideea si dogmele in sine?".
Suntem legați de Dumnezeu (Sfânta Treime), prin credință. Într-una dintre scrierile sale, Sfântul Maxim Mărturisitorul definește credința astfel: "Credința este o putere de legătură, care înfăptuiește unirea desăvârșită, nemijlocită și mai presus de fire a celui ce crede cu Dumnezeu Cel crezut" - Citatul este aproximativ, redat din memorie. AStfel, credința ne unește cu Dumnezeu, Care ne-a poruncit să-L iubim în primul rând pe El și pe semenii noștri. Iubim creștinismul pentru Hristos, nu invers! Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Întemeietorul creștinismului, nu poate fi comparat cu niciun alt sfânt sau întemeietor de religie, căci El este Creatorul, Mântuitorul și Judecătorul întregii omeniri. Creștinismul este - așa cum îi spune și denumirea - credința în Hristos, relația de comuniune cu El.
Mai întrebi: "Daca nu ar fi fost Iisus, sau mai corect Sfanta Treime si ar fi fost altcineva (Petru, Ion, Andreea, Paula), n-am mai fi iubit crestinismul, sau ortodoxia".
Dacă n-ar fi fost Iisus, dacă nu S-ar fi întrupat și nu ar fi venit pe pământ, n-ar mai fi existat creștinismul (implicit, nici Ortodoxia). Care sunt dogmele fundamentale ale credinței noastre? Dogma trinitară și dogma hristologică. Cum enumțăm, în câteva cuvinte, dogma Sfintei Treimi? "Dumnezeu este unic în Ființă și întreit în Persoane". Cum ar mai fi putut exista acest adevăr fundamental de credință, fără existența Sfintei Treimi? Dogmele se referă tocmai la Ființa și Persoanele Sfintei Treimi, la mântuirea dăruită nouă de Hristos și, în general, la tot ceea ce ține de legătura noastră cu Dumnezeu. Iubim creștinismul, adică pe Hristos, căci ideea de creștinism este ideea că Iisus Hristos este adevăratul Dumnezeu. :) Sper că ai înțeles, cât de cât, ce-am vrut să spun căci, la ora aceasta, mă exprim destul de laconic și neclar, după cum poți observa. :)
Îți recomand, pentru înțelegerea tainei Sfintei Treimi și a relației noastre cu Aceasta, să citești "Teologia dogmatică ortodoxă" de Pr. Prof. Dumitru Stăniloae. Limbajul este foarte dificil de înțeles pentru cei nefamiliarizați cu termenii teologici, dar merită să faci acest efort... Te vei maturiza mult duhovnicește după citirea acestei lucrări fundamentale pentru teologia creștin-ortodoxă.

Ai mai spus că "A te sacrifica sau a omori in numele credintei este de fapt o aberatie, pentru ca Dumnezeu nu cere asa ceva".
A omorâ în numele credinței este, într-adevăr, o aberație și chiar o crimă, o blasfemie, o încercare de a implica învățătura revelată în crimele și josniciile oamenilor.
A te sacrifica în numele credinței este altceva. În anumite situații, așa cum ai scris și tu, au existat anumite persoane care, din diverse motive, s-au opus cu atâta vehemență creștinismului, încât i-au persecutat cu fanatism pe toți cei care doreau să practice această religie. De exemplu, anumiți împărați romani (Nero, Traian, Decius, Dioclețian ș. a.) îi condamnau la moarte pe toți cei care, pentru credința în Hristos, refuzau să se închine zeilor venerați oficial în Imperiul Roman. Creștinii de atunci, departe de a fi extremiști sau teribiliști, erau puși, fără voia lor, în fața unei cumplite alegeri: credința în Hristos și acceptarea morții, sau renegarea lui Hristos și rămânerea în viață. Evident, creștinii înțelepți încercau să-și apere viața, să evite această situație critică. De exemplu, Sfântul Ciprian, episcopul Cartaginei, a fugit din cetatea sa, ascunzându-se de autorități, pentru a nu suporta consecințele edictului anticreștin al împăratului Decius (249-251). Cu toate acestea, același ierarh al Cartaginei avea să fie ucis pentru credința sa, doar câțiva ani mai târziu. La fel, Sfântul Policarp al Smirnei (ale cărui moaște au fost aduse la Iași săptămânile trecute) a fugit inițial de prigonitori, ascunzându-se undeva la țară. Despre acel moment, actul său martiric precizează: "Căci noi nu-i cinstim ca martiri pe cei care se predau singuri prigonitorilor" (citat aproximativ).
Cu toate acestea, atunci când nu le mai rămânea nicio posibilitate de a-și apăra viața și credința, atunci când ajungeau, fără voia lor, în situația critică de a alege între viață și credință, alegeau credința, primind astfel moartea martirică pentru Dumnezeu. Sfinții Policarp și Ciprian, pe care i-am menționat mai sus, au încercat să fugă din fața pericolului, apărându-și atât credința, cât și viața. Ei n-au fost inconștienți sau extremiști! În schimb, atunci când au fost prinși și obligați să renunțe la credința creștină, au preferat să moară, decât să-L trădeze pe Hristos.

Ai mai scris așa: "In acelasi fel mi se pare gresit si contra credintei a refuza hrana, sau lume, sau tratamente medicale, dovedind prin asta o mai mare credinta". În această privință, sunt întru totul de acord.

Dumnezeu să fie cu tine!
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote