Deosebit de frumoase imi par cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur:
"Cand ai vorbit de rau pe semenul tau, l-ai facut mai rau pe cel care te-a auzit. Daca e pacatos, ajunge si mai pacatos pentru ca pacatele altora il fac sa se semeteasca si sa-si inchipuie lucruri mari despre el.
Pe langa acestea, ai mai vatamat si obstea bisericii. Toti cei care te aud vorbind de rau pe semenul tau nu-l defaima pe pacatosul pe care-l vorbesti de rau, ci defaimarea o arunca asupra tuturor crestinilor. N-ai sa auzi pe necredinciosi spunand: cutare e un necumpatat si un desfranat, ci ai sa auzi ca in locul celui pacatos e defaimat tot neamul crestinesc [...].
Sa izgonim din gura noastra orice cuvant de barfire, stiind ca, si de-am manca cenusa, n-avem niciun folos de pe urma unei vieti atat de aspre daca nu ne lasam de barfit. Ca nu cele care intra in gura spurca pe om, ci cele care ies din gura.
Spune-mi, rogu-te, n-ai ocari, n-ai tine de rau pe unul care ar scormoni, cand ai trece tu, o groapa cu murdarie rau mirositoare? Fa si tu tot asa! Ocaraste, tine de rau pe cei care barfesc! Ca duhoarea care iese dintr-o groapa cu murdarie scormonita nu izbeste atat de mult mirosul celor care trec pe acolo cat tulbura si indurereaza sufletele ascultatorilor scormonirea pacatelor altora si darea in vileag a vietii necurate a cuiva" (Omilia a III-a la statui).
|