View Single Post
  #14  
Vechi 28.10.2011, 22:35:06
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.357
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Dar cand s-a introdus sistemul de datare cu "inainte de Cristos" si "dupa Cristos" nu a fost vorba tot de o schimbare, cumva? Sau crezi ca asta e primul sistem de datare din istorie?

A fost introdus peste alte sisteme, deja existente. Diferenta e ca daca traiai atunci, nu aflai de la stiri, ci de la soldatii care incercau sa te "convinga" de asta.
"Diferenta e ca daca traiai atunci, nu aflai de la stiri, ci de la soldatii care incercau sa te "convinga" de asta."
Adică dvs. susțineți că introducerea cronologiei, care are drept punct de referință anul Nașterii lui Hristos, a fost impusă prin forța armelor? Puteți argumenta această idee?
Eu pot argumenta contrariul foarte ușor: nimănui nu i-ar fi trecut prin minte, în acea perioadă, să se opună introducerii noii cronologii, a cărei semnificație mulți nici n-o cunoșteau... Oricum, În secolul al V-lea, majoritatea populației (nu mă refer la popoarele migratoare, care invadau pe atunci teritoriul Imperiului Roman) era deja creștină... Deci, cum v-a venit ideea că soldații au impus introducerea erei creștine? Cronologia actuală, care are drept punct de referință anul Întrupării Fiului lui Dumnezeu, a fost introdusă de către Sf. Dionisie Exiguul (originar din Dobrogea), care a considerat că evenimentul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos este incomparabil mai important decât întemeierea Romei (753 î. Hr.), sau alte fapte istorice luate ca puncte de referință în cronologiile de atunci. Astfel, calculând atât cât se putea la vremea aceea, Dionisie Exiguus a ajuns la concluzia că Nașterea Domnului ar fi avut loc în anul 753 "ab Urbe condita" (de la întemeierea Romei) și a propus ca acea dată să fie socotită drept primul an al erei noastre creștine
Și dacă, așa cum susțin cei de la BBC, s-ar introduce sistemul de notare "î. e. n." și "e. n.", cronologia ar fi exact aceeași, punctul de referință fiind tot anul Nașterii Mântuitorului. Deci, oricât s-ar frământa unii și alții, tot Hristos rămâne Personalitatea principală a istoriei, El, Creatorul istoriei și al lumii! "era noastră"? La ce eră s-o fi referind, oare? Evident, expresia se referă la era noastră creștină. :)

Un domn profesor îmi relata că, atunci când era elev, înainte cu 2-3 ani de căderea regimului comunist, a întrebat-o pe profesoara dumnealui de istorie de ce era noastră începe în al XXVII-lea an al domniei împăratului Octavianus Augustus, ce eveniment atât de important a avut loc atunci, încât a marcat începutul unei noi ere . Care credeți că a fost răspunsul? "O să-nțelegeți voi, când veți fi mari".
Așa se va ajunge și acum, dacă vom luaîn considerare ideile tuturor ateilor: nu se va mai spune ce s-a întâmplat în anul 1 al erei noastre, ca să nu-i ofensăm pe cei de alte religii.

Doamne, fii cu noi și facă-se voia Ta!
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote