View Single Post
Vechi 29.10.2011, 22:30:56
Daniel_7 Daniel_7 is offline
Banned

Data înregistrării: 11.05.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Mărturia unui profesor din Tesalonic:

„In urma discuției mele avute cu cineva despre profesorul Yannaras, devenisem oarecum îngăduitor față de el, datorită receptivității pe care acesta o arăta atunci când i se făceau cunoscute greșelile sale. După câteva zile l-am vizitat pe Părintele Paisie și i-am spus despre aceasta. Atunci Starețul, vădit supărat, plin de amărăciune aș putea spune, mi-a spus:

- Yannaras, atunci când îi arăți că ceea ce propovăduiește este înșelare și hulă, îți răspunde: „Da, da, aveți dreptate…”. După puțin îți spune iarăși: „Da, da, aveți dreptate…”, dar apoi continuă să scrie și să stăruie în înșelarea sa, însă într-un mod mai „politicos” (adică mai camuflat)” .

Fără îndoială că în textele acestui scriitor există și destule elemente pozitive (învățături ale Sfinților Părinți, poziții ortodoxe ș.a.m.d.), dar ele devin astfel și mai periculoase, deoarece sunt o momeală. Momeală care îi atrage chiar și pe cititorii bine intenționați și nebănuitori sau – ceea ce este și mai rău – îi înșală chiar și pe oamenii și povățuitorii duhovnicești, făcându-i astfel să le recomande (!) sau cel puțin să le îngăduie, îndreptățindu-le cu „gândul cel bun”. Credem că acestora se potrivesc cuvintele Starețului: „Sunt ca ouăle prăjite în care a căzut necurăție și trebuiesc aruncate împreună cu tigaia”.

Deoarece unii dintre cei care au o părere diferită despre scriitorul Yannaras pretextează că fericitul Stareț Paisie l-ar fi înțeles greșit, atras chipurile de alții, considerăm necesar – deviind poate de la subiectul nostru – să facem următoarele observații:

I. Starețul Paisie nu numai că nu primea cu ușurință criticile făcute de o a treia persoană, dar nici în judecata omenească nu se încredea atunci când voia să-și clarifice o poziție față de cineva, mai ales atunci când aceasta era dezaprobatoare și cu atât mai mult să o publice. In mărturiile de mai sus este vădit că:

a) este vorba de prezența unei energii suprafirești (harisma străvederii), care încredințează într-un mod de netăgăduit cuvintele Starețului (vezi prima mărturie).

b) nu numai că l-a sfătuit personal pe acel profesor din Tesalonic să nu se lase târât de comentariile făcute de alții, dar i-a și arătat cu multă amărăciune pocăința fariseică a lui Yannaras (vezi a doua mărturie).

II. Toți, din câte știm, stareții cuvioși contemporani și duhovnicii înzestrați cu harisma discernământului și-au exprimat aceeași poziție cu cea a Starețului Paisie. Dintre ei amintim pe:

a) Cuviosul și eruditul stareț Teoclit Dionisiatul, cel care s-a ocupat în mod sistematic de acest eres, demascându-l și surpându-l.

b) Cuviosul stareț Porfirie:

Despre poziția lui față de scriitorul Yannaras, ucenicul bătrânului Acachie Kavsokalivitul, care l-a îngrijit până la moartea sa, spunea următoarele:

„Când disputa privitoare la nicolaism dintre Starețul Teoclit și profesorul Yannaras a ajuns la apogeu, Părintele Porfirie mi-a spus:

- Cele pe care le spune Teoclit le cunosc, dar cele pe care le spune Yannaras nu le cunosc. De ce?

- Cu siguranță, Gheronda, pentru că Părintele Teoclit le scrie sub insuflarea harului.

- Da, așa este!

Dar și un alt ieromonah aghiorit, care zeci de ani a avut o strânsă legătură duhovnicească cu Starețul Porfirie, adeverește că într-o discuție asemănătoare, Starețul a adoptat față de Yannaras poziția Părintelui Teoclit, spunând: „Fiule, foarte frumos scrie Părintele Teoclit!”

c) Fericitul Părinte Epifanie Teodoropulos, care în articolele sale bine argumentate ce nu primeau niciodată răspuns, a spulberat sofismele lui Yannaras, prin care acesta încuraja relațiile de dinaintea căsătoriei, desfrânarea și altele.
Reply With Quote