Imi place foarte mult cum povesteste parintele Cleopa (sper sa nu plictisesc pe nimeni).
Imparatul Nichifor VotaniatuI, al Constantinopolului (1078-1081), a facut o catedrala mare, aproape cat Sfanta Sofia. A venit patriarhul Ierusalimului, al Constantinopolului si al Alexandriei, ma rog, ca atunci cand se sfintește o Biserica Imparateasca. Cand a terminat-o, a anuntat sfintirea.
..............
Au inceput a veni la sfintire mii de care. Unii duceau covoare, altii butoaie cu vin, cu untdelemn, altii aduceau faina, altii lumanari. Fiecare aducea ce putea.
Atunci traia o vaduva in Constantinopol, pe care o chema Anastasia. Aceasta vaduva, de 50 de ani se ducea la biserica și se ruga lui Dumnezeu. Ea statea in marginea orașului, tocmai langa drumul acela pe care treceau carutele la sfintire. Dar era tare necajita. Avea o cocioaba de casuta, n-avea bani, n-avea untdelemn, n-avea faina, n-avea ce sa duca și ea. Cand a vazut ca trec atatea perechi de boi la sfintire, s-a gandit și ea sa duca un brat de iarba. Atat avea ea, o secera și o furca de tors. Vaduva saraca material, dar bogata in credinta. Iarna torcea canepa și lana pe la oameni, iar vara se ducea cu secera pe lan și aduna spicele de pe urma seceratorilor, le punea pe un tol, le batea și facea oleaca de grau. Si așa, cate putin ate putin, facea și ea un sac de grau pentru dansa. Așa de saraca era vaduva Anastasia!
Ea, daca a vazut ca trec atatea care cu boi, incarcate cu poveri grele cu alimente pentru praznic la sfintire, ce s-a gandit saraca? "Bani n-am”, covoare n-am, untdelemn n-am, n-am nimic. Ma duc sa duc și eu un brat de iarba acolo!" Dar se temea, ca n-avea pamant. De unde sa taie iarba ca sa nu faca rau?
A luat un tolișor și s-a dus pe un hat unde creste un fel de iarba, numita pir. A luat pir, ca sa nu strice cumva din ogorul cuiva. A taiat pirul și I-a pus intr-o sarcinuta. Ce s-a gandit ea? "Voi da și eu la niște boi un brat de iarba, macar ca nu-i de la mine de pe hat". Intr-adevar, și-a luat betișorul, s-a dus acolo unde era sfintirea cu acea lume multa, și tocmai atunci a vazut o pereche de boi, care gatisera mancarea dinaintea jugului. Se uitau plavanii; ar mai fi mancat ei ceva, dar nu mai era.
Matușa Anastasia a dezlegat și ea sarcinuta ei de iarba, a pus-o inaintea boilor și a zis: "Doamne,primește bratul acesta de iarba, ca n-am ce aduce la sfintirea acestei biserici și sa ma ierti, ca nu-i de pe ogorul meu!" Si plangand s-a dus de acolo la biserica, dupa ce-a dat iarba la boi.
Cand a vazut atata lume și atatea podoabe, caci biserica era pregatita ca o mireasa de nunta cu toate podoabele gata de sfintire, atunci ea s-a dus la icoanele din urma, unde se inchinau femeile. Batrana, nacajita, cu fata zbarcita de batranete, cu un tulpan vechi pe ochi, incaltata cu opinci, cu o catrinta rea, a ingenuncheat și se ruga Domnului: "Doamne, iarta-ma ca n-am adus nici un dar la Biserica! N-am nimic. Imparatul este imparat și pe pamant și va fi și in cer! Dar eu saraca de mine, n-am avut bani, n-am avut nimic .. . ", se ruga ea cu lacrimi.
A venit și imparatul Nichifor Votaniat, cu dregatorii lui, cu spatarii lui, cu tot. Cand a intrat in biserica, spatarul lui, pe care-l chema Petru, i-a aratat inscriptia. (La biserici, la manastiri, la monumentele istorice, inscriptia este scrisa deasupra ușii).
Era o placa mare de marmura, scrisa cu slove de aur: "Intru slava Preasfintei Treimi, a Tatalui și a Fiului și a Duhului Sfant, facut-am aceasta dumnezeiasca biserica cu toata cheltuiala mea, eu, imparatul Nichifor Votaniat". I-a placut tare inscriptia, ca el daduse ordin. și au intrat in biserica imparatul, imparateasa și generali multi, sa vada cum este pregatita biserica pentru sfintire, ca a doua zi era sfintirea.
Picturi frumoase, icoane lucrate in aur, perdele frumoase, veșminte aurite, policandre, chivote, potire pe sfanta masa, Evanghelia, tot ce trebuia. In timpul acela, matusa Anastasia, care a dat un brat de iarba, plangea la icoanele din urma.
In timpul acesta ingerul Domnului a schimbat inscriptia imparatului. Era scris mai frumos: "Intru slava Preasfintei Treimi, a Tatalui și a Fiului si a Duhului Sfant, facut-am aceasta dumnezeiasca biserica cu toata cheltuiala mea, eu, vaduva Anastasia".
|