Citat:
În prealabil postat de nutucutu
Daca nu ma indeamna la pacat, voi asculta de superiorul ierarhic
|
Sigur că, pe scurt, așa este. Dar asta ne dă prilejul unei scurte reflecții despre ascultare.
Chiar și în împrejurarea (extrem de improbabilă, ca să nu spun incredibilă) în care superiorul ierarhic, care pentru noi, laicii, este preotul paroh, ne îndeamnă la păcat, trebuie să nu îl ascultăm în acea privință specifică, nu să nu îl mai ascultăm în general.
De exemplu, dacă preotul meu ar spune: "divorțează de femeia ta și plantează zece trandafiri în Herăstrău !", eu aș înțelege de aici că Dumnezeu îmi poruncește să plantez zece trandafiri în Herăstrău.
Pe de altă parte, pentru noi, laicii, ascultarea nu are întinderea pe care o are pentru un călugăr care a depus în mod nesilit votul ascultării. Și nici chiar întinderea (cu puțin mai mică) pe care o are pentru un preot diecezan, care, înainte de a-i pune episcopul mânile pe cap, la întrebarea arhiereului: "Îmi făgăduiești ascultare și respect mie și urmașilor mei ?" a răspuns: "Făgăduiesc !".
De exemplu, dacă sunt laic și preotul meu paroh mi-ar spune să dau examen la facultatea de astronomie ca să devin astronom, nu aș fi legat de asemenea poruncă, ce excede domeniul credinței și moralei. Pe câtă vreme, dacă aș fi iezuit să zicem, ar trebui să fac cât mai grabnic acest lucru și cu cât mai multă seriozitate.