Cuviosul Paisie despre rolul mamei in educatia copiilor
Cu toate ca nu am copii si sunt inca tanara, mi-au palcut f mult cateva articole legat de mama si copilul si m-am gandit ca s-ar potri acestui topic si ca v-ar face placere sa citit.
Dragostea mamei
- Părinte, ne-ati spus odată că omul crește și se maturizează prin dragoste.
- Nu ajunge să iubească cineva pe altul, ci trebuie să-l iubească mai mult decât pe sine. Mama își iubește copiii mai mult decât pe ea însăși. Rămâne flămândă pentru a-și hrăni copiii, dar simte o bucurie mai mare decât aceia. Copilașii se hrănesc trupește, iar mama duhovnicește. Aceia rămân cu gustul mâncării, în timp ce mama cu veselia duhovnicească.
O tânără, înainte de a se căsători, poate dormi dimineața chiar și până la ora zece și poate dori ca și ceașca de lapte să i-o pregătească mama ei. Nu are chef să facă nimic. Le vrea pe toate de-a gata, și vrea ca toți să poarte grijă de ea. Are pretenții de la mama, pretenții de la tata, iar ea își caută de huzurul ei. Deși există dragoste în firea ei, ea nu se dezvoltă, pentru că primește mereu ajutor și binecuvântare de la mama ei, de la tatăl ei și de la frații ei. Insă din clipa în care devine mamă, seamănă cu motorul care cu cât este mai accelerat, cu atât se încarcă mai mult, pentru că dragostea lucrează mereu. Mai întâi se îngrețoșa atunci când atingea ceva murdar și se spăla cu săpun mirositor. După aceea însă, atunci când se murdărește copilul și trebuie să-l curețe, ai zice că ia în mână… marmeladă. Nu se îngretoșează. Mai înainte dacă o deșteptai, striga de ce o deranjezi. După aceea însă, atunci când plânge copilul, chiar dacă nu doarme toată noaptea, nu-i vine greu, ci îl îngrijește pe copil și se bucură. De ce? Pentru că încetează de a mai fi copil. A devenit mamă și a venit vremea jertfei, a dragostei.
Mama ajunge să aibă mai multă dragoste și jertfire de sine decât tatăl, deoarece tatălui nu i se dau multe ocazii ca să se jertfească. Mama se chinuiește, se ostenește mai mult cu copiii, dar în același timp “se încarcă” de har prin grija față de ei. Dăruiește conti*nuu, de aceea și primește mereu. Tatăl nici nu se chinuiește atât de mult cu copiii, dar nici nu se “încarcă”, de aceea și dragostea lui nu este ca aceea a mamei.
Câte mame nu vin și mă roagă cu lacrimi: “Părinte, fă rugăciune pentru copilul meu”. Ce agonie au, sărmanele! Insă puțini tați îmi spun: “Fă rugăciune, deoarece copilul meu a luat-o pe un drum greșit”. Chiar și astăzi o mamă, cu multă nerăbdare, sărmana, își împingea copiii – opt avea – și îi punea în șir, ca să ia toți binecuvântare. Un tată nu ar fi făcut ușor lucrul acesta. Și Rusia tot prin mame a fost salvată. Îmbrățișarea tatălui este seacă atunci când nu are harul lui Dumnezeu. In timp ce sânul mamei, chiar și atunci când nu are Dumnezeu, are lapte. Copilul îl iubește pe tatăl său și îl respectă, dar prin afecțiunea și gingășia mamei i se mărește și mai mult dragostea față de tatăl său.
Punerea în valoare a nerodirii
Femeia, dacă nu pune în valoare în chip duhovnicesc problema nerodirii, se chinuiește. Ce am tras odată cu o femeie care nu avea copii! Bărbatul ei avea o funcție înaltă. Femeia aceasta avea mai multe case pe care le închiria, o casă mare în care locuiau și avere multă. Dar îi venea greu să meargă la piață să cumpere, îi venea greu să facă mâncare, pe care, de fapt, nici nu știa să o facă. Telefona și îi aducea mân*care gata pregătită. Avea de toate și totuși se chinuia, pentru că nu o satisfăcea nimic. Toată ziua stătea în casă și de aceea se plictisise de toate; nu o mai trăgea inima să facă nimic. Apoi o copleșeau gândurile, încât era nevoită să ia hapuri. Bărbatul ei își aducea de lucru acasă, iar ea îi stătea mereu pe cap, ca să-i treacă tim*pul. Sărmanul se plictisise de ea, și ar fi vrut să plece, însă trebuia să-și termine lucrul său. Atunci când am întâlnit-o, i-am spus: “De ce stai toată ziua în casă și mucezești? Du-te la vreun spital să cercetezi pe cei bolnavi”. “Unde să mă duc, Părinte? m-a întrebat aceea. La spital? Mi se pare tare greu”. “Atunci să faci următorul lucru: să citești Ceasul întâi la vremea lui, Ceasul al treilea la vremea lui [1], etc. și să faci și câte o metanie”. “Nu pot” îmi spune. “Ei, atunci să citești Viețile Sfinților”. I-am spus să citească viețile tuturor femeilor care s-au sfințit, cu gândul că astfel se va folosi. Mult m-am chinuit să o pun în rânduială, ca să nu ajungă la azilul de nebuni. Se netrebnicise cu desăvârșire. Motor rezistent, dar cu uleiurile înghețate.
Prin toate acestea vreau să arăt că inima femeii se netrebnicește, atunci când dragostea sădită în firea ei nu află ieșire. Și uită-te la femeia cu cinci-șase sau opt copii, pe deasupra și foarte săracă, dar care se bucură. Are și noblețe și bărbăție. Dar de ce oare? Pentru că și-a aflat menirea. Mi-a făcut o deosebită impresie cazul unui cunoscut de al meu care avea două surori. Una s-a căsătorit de foarte tânără și a dobândit și mulți copii. Se jertfea mereu. Mai cosea și la mașină și din ce câștiga dădea milostenie la săraci. Cu câteva zile mai înainte a venit aici și mi-a spus: “Acum am și nepoței!”, și îi tresaltă inima de bucurie. Cealaltă nu s-a căsătorit, nu și-a pus în valoare în chip duhovnicesc nici lipsa de grijă pe care o avea și a devenit… nu mă întreba! O făptură netrebnică. Se plictisise chiar și de viață. Aștepta ca bătrâna ei mamă să o slujească și tot nemulțumită era. Dar oare de ce s-au întâmplat toate acestea? Pentru că nu s-a produs schimbarea înlăuntrul ei, pentru că nu a devenit mamă și nici nu a pus în valoare dragostea ce există în firea femeiască, ajutând pe cei care au nevoie.
De aceea spun că jertfirea de sine este absolut necesară pentru femeie. Bărbatul, chiar și atunci când nu și-ar cultiva dragostea, nu suferă mare pagubă. Femeia însă, cu dragostea pe care o are, dacă cumva nu o canalizează corect, este o mașină care funcționează, dar nu are materia primă pe care să o prelucreze și astfel merge în gol zguduindu-se pe sine și zguduind și pe alții.
|