View Single Post
Vechi 07.11.2011, 20:25:51
Laura19
Guest

Implicit

Grija pentru casă și viața duhovnicească a mamei

- Părinte, cum își poate rândui o femeie treburile ei, astfel încât să aibă timp și pentru rugăciune? Adică ce raport trebuie să existe între lucru și rugăciune?

- De obicei femeile nu au măsură la treburi. Vor mereu să înceapă treburi noi. Și deși au o inimă mare și ar fi putut să facă o gospodărie foarte bună în sufle*tul lor, își cheltuiesc inima cu lucruri neînsemnate. Să presupunem că avem un pahar cu modele frumoase, cu linii, etc. Și dacă nu ar avea linii, paharul tot și-ar face treaba lui. Insă femeile merg la magazin și încep: “Nu, vreau ca liniile să fie până sus”, “Nu așa, ci așa”. Și dacă paharul mai are și vreo floare pe el, ei atunci să vezi ce le saltă inima. În felul acesta femeia își distruge dinamismul ei. Rar vei găsi vreun bărbat să dea atenție la astfel de lucruri. Și dacă, de pildă, o lampă de birou este cafenie sau neagră, nici o atenție nu dau bărbații la aceasta. Dar femeia vrea ceva frumos, se bucură, își dăruiește o bucată de inimă acestui lucru, altă bucată altui lucru. Iar pentru Hristos ce va mai rămâne? Căscaturile în vremea rugăciunii din pricina oboselii. Cu cât se depărtează inima femeii de lucrurile cele frumoase, cu atât se apropie mai mult de Hristos. Iar când inima este dăruită lui Hristos, atunci ea are mare putere.

Zilele acestea am văzut un suflet care se dăruise cu desăvârșire lui Dumnezeu. Puteai vedea cum ardea înlăuntrul ei o flacără dulce. Le ia pe toate în serios. Deși era cu totul lumească, dar având intenție bună, într-o bună zi i s-a aprins înlăuntrul ei scânteia credinței. Podoabele de aur, obiectele de lux, toate le-a arun*cat. Acum trăiește într-o mare simplitate. Se nevoiește, face lucrare duhovnicească. Dacă ați ști ce jertfire de sine are! I-a invidiat pe Sfinți în sensul cel bun. Să vedeți cât de mult se roagă cu rugăciunea lui Iisus, ce posturi ține, câți psalmi citește!… Uimitor! Ea se hrănește acum din nevoință.

- Părinte, o mamă mi-a spus: “Sunt slabă trupește și mă obosesc repede, nici treburile nu apuc să le ter*min și nici timp pentru rugăciune nu-mi rămâne”.

- Să-și simplifice viața, ca să-i rămână timp și pentru rugăciune. Căci în felul acesta ea poate spori mult duhovnicește. Dacă o mamă și-a simplificat viața ei, dar se ostenește pentru că are mulți copii, atunci este îndreptățită să spună “sunt obosită”. Dar dacă își pierde timpul căutând să-și aranjeze casa cât mai frumos pen*tru străinii care o vor vizita, atunci ce să mai spui?

Unele mame, pentru a le avea pe toate aranjate în casă, își constrâng atât de mult copiii, încât nu-i lasă nici măcar să miște un scaun sau o pernă. Le impun disciplină militară și astfel copiii, deși se nasc sănătoși, din păcate cresc vătămați. Un om inteligent, dacă va vedea într-o casă cu mulți copii toate lucrurile puse la locul lor, va trage concluzia că, sau copiii sunt vătămați la minte, sau mama este barbară și le impune disciplină militară. Le-a băgat frica în suflet și de aceea copiii se tem să se joace. Odată am mers la o casă cu mulți copii. Câtă bucurie mi-au pricinuit copiii cu neorânduielile lor copilărești, care stricau ordinea lumească - adică fiecare lucru să fie pus la locul lui. Dar tocmai aceasta este cea mai mare neorânduială, care îl obosește mult pe omul contemporan.

Mai demult nu existau cărți duhovnicești, pentru a se folosi mamele din cititul lor. Astăzi, însă, există o grămadă de cărți patristice, o mulțime de traduceri, dar, din păcate, cele mai multe mame se ocupă sau cu lucruri de nimic, sau lucrează pentru a face față cheltuielilor.

Este mai bine ca mama să se ocupe de educația copiilor, decât să se preocupe în mod exagerat de menajul casei, de lucrurile neînsuflețite. Să le vor*bească despre Hristos, să le citească viețile sfinților și o dată cu aceasta să se ocupe și de curățirea sufletu*lui ei, pentru a străluci duhovnicește. Viața duhovnicească a mamei va ajuta fără zgomot și sufletele copiilor ei. Astfel și copiii ei vor trăi bucuroși și ea va fi fericită, deoarece îl are pe Hristos înlăuntrul ei. Dacă mama nu are timp să rostească nici măcar un “Sfinte Dumnezeule…“, atunci cum se vor sfinți copiii?

- Părinte, dar atunci când mama are mulți copii și multe treburi de făcut?

- Atunci când mama face treburi în casă, nu se poate ruga în același timp? Pe mine mama mea m-a învățat să rostesc rugăciunea lui Iisus. Atunci când noi, ca niște copii ce eram, făceam vreo neorânduială și era gata să se mânie, o auzeam spunând: “Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”. Când băga pâinea în cuptor, spunea: “In numele lui Hristos și al Maicii Dom*nului”. Iar când frământa și gătea, rostea mereu rugăciunea. In felul acesta se sfințea și ea, se sfințeau și pâinea și mâncarea, se sfințeau și cei care le mân*cau.

Câte mame care au avut viață sfântă, nu au avut și copii sfințiți! Iată, așa a fost și mama Starețului Hagi-Gheorghe. Chiar și laptele acestei mame binecuvân*tate, pe care îl sugea Gavriil – numele de botez al Starețului Hagi-Gheorghe – era ascetic. Ea a dobândit doi copii, după care a trăit cu soțul ei în curăție și dragoste frățească. Incă de mică avea duh ascetic, pentru că avea o soră călugăriță, pustnică, pe care o cerceta adeseori, mergând la ea chiar și cu copiii ei. Tatăl lui Gavriil a fost și el un om evlavios și se ocupa cu negoțul și de aceea cea mai multă vreme o petre*cea în călătorii. Iar acesta a fost un prilej pentru mama Starețului să trăiască simplu, să nu “se îngrijească și să se silească la multe” [3], să-l ia și pe copil la privegherile pe care le făcea împreună cu alte femei, fie în peșteri, fie în bisericuțele din afara satului. De aceea a ajuns el la o măsură atât de mare de sfințenie [4]. Evlavia mamei are mare însemnătate. Dacă mama are smerenie, frică de Dumnezeu, toate lucrurile din casă merg bine. Cunosc mame tinere ale căror fețe strălucesc, deși nu au fost ajutate de nicăieri. După copii îmi dau seama în ce stare duhovnicească se află mamele lor.

[Din Cuviosul Paisie Aghioritul, Viata de familie, Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2003]
Reply With Quote