Citat:
În prealabil postat de grasu77
Sa inteleg ca Domnul Iisus Hristos nu a facut si nu va face tot ce trebuie pentru mantuirea mea? Mai este nevoie si de aportul unor oameni (morti) sau ingeri?
|
Domnul Isus a făcut, face și va face enorm de mult ca să vă mântuiți. El S-a jertfit pe Golgota, iar acum, până la al doilea Său Advențiu, stă în fața Sfintei Sfintelor ca Mare Preot și mijlocește pentru noi. Dar, toate acestea, fac ca mântuirea dv să fie POSIBILĂ, iar nu GARANTATĂ. Mai departe, trebuie să faceți și dv ceva: să duceți o viață plăcută Lui și să folosiți mijloacele pe care El vi le-a pus la dispoziție ca să vă mântuiți. Aceste mijloace supranaturale sunt, totodată vizibile și tainice. Dintre ele, mai importante sunt: Sfânta Biserică întemeiată de El și Sfintele Taine întemeiate de El, îndeosebi Sf Euharistie.
Citat:
Nu-i rejectez pe sfinti. Invataturile lor imi sunt de mare pret in calea spre mantuire. Ma refer, in special, la sfintii care au scris Sfanta Scriptura.
|
Este un bun început. La fel de valoroși cu sfinții prin intermediul cărora Dumnezeu a scris Sf Scriptură sunt și sfinții ceilalți, cărora Dumnezeu le-a dat alte însărcinări, potrivit timpului istoric în care au trăit în trup. Unora: ca să mărturisească pe Domnul cu prețul sângelui lor, astfel încât toți să creadă. Altora, ca să facă minuni vizibile. Altora, ca să fie exemple de viață eminente pentru credincioși. Etc.
Citat:
Daca-i ascult pe sfintii Scripturii dar nu ma inchin lor (asa cum ma invata chiar sfintii din Scriptura), voi fi mantuit? Stiu ca Sfantul Apostol Pavel a scris: "caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Hristos si El rastignit" (1 Corinteni 2:2). Sa-l cred si sa-l ascult pe Sfantul Apostol sau sa apelez si la serviciile indispensabile mantuirii ale altora (cler, sfinti morti, ingeri, etc)?
|
Aici nu este o problemă de tip "sau-sau". Trebuie să-l ascultați pe Sf Ap Pavel ȘI să apelați la serviciile indispensabile mântuirii ale urmașilor săi în viață astăzi. Fără aceasta, veți rătăci, neștiind ce a vrut Sf Pavel să spună, neștiind nici cum să aplicați învățătura lui la împrejurările istorice cu totul schimbate de azi. Dumnezeu a lăsat câte un Petru, câte un Pavel, câte un Timotei etc în orice timp, ca să fie pescari de oameni. Desigur, acest lucru operează numai pentru cei care vor să se lase pescuiți pentru Domnul și nu întreabă: "ce nevoie am eu de pescar, când pot să sar pe celălalt mal direct ?" Ce bine ar fi să înțelegeți că Dumnezeu lucrează prin oameni, că Biserica nu e o chestie care ține de senzație, de ceva în capul nostru, ci realiatate vizibilă, palpabilă, instituțională, ca să poată fi recunoscută ușor de toți ! Eu nu pot să am o relație personală cu Isus așa cum aș sorbi parfumul florilor, ci urmându-i pe cei care îmi spun: "fie-ne nouă următori, așa cum suntem noi lui Isus", ascultându-i pe cei cărora le-a dat Cristos ministerul conducerii poporului Său, mâncând sfânta Sa hrană și bând sfânta Sa băutură, aceasta este adevărata relație personală cu El.