N-am citit tot, insa referitor la carne. Acum carnea alba e buna, adica pestele, puiul, curcanul. Pana si Iisus a spus ca pestele e bun. Pestele din cate stiu eu nu simte durerea, si e si f sanatos. Nu degeaba se da dezlegare la peste si nu la porc. Acum daca mananci echilibrat,tii toate posturile, ma indoiesc ca daca mananci putina carne te imbolnavesti. Cand mananci mult, atunci e problema. De exemplu, multi tarani mananca f. gras si pe baza de carne, ca sa aiba energie la camp. Asa nu e bine.
Chiar am avut un eseu la engleza si trebuia sa alegem sa argumentam daca e bine sa mancam carne sau nu. Iar eu am ales sa justific de ce nu e bine si a trebuit sa ma si documentez. Am aflat chestii interesante. De exemplu: proteinele si energia pe care le ofera carnea sunt obtinute din cauza fricii. Energie stimulata, nu dinamica. Inainte ca animalul sa fie omorat, de frica, animalul provoaca adrenalina in organism, si asa se obtine energia din carne. Proteinele iarasi nu sunt absorbite f bine de organismul uman. Pot fi chiar toxice,asta mai ales daca este exces de carne, cauzand acizi si cresterea parazitilor.De asemenea proteinele absorbite dau un miros specific. Oamenii nu asimileaza asa de bine proteinele din carne ptr. ca corpul uman nu este facut sa manance carne; corpul uman se aseamana f mult cu cel al ierbivoarelor. Carnivoarele au stomacul creat special sa asimileze carnea. Ele au gheare, dinti ascutiti ptr sfasiat, fara molari plati ptr mestecat, sistemul intestinal este doar de 3 ori mai mare ca lungime decat corpul lor ptr o asimilare rapida (omul si ierbivoarele au sistemul intestinal de 10-12 ori mai mare ca lungime decat corpul), acizi din stomac sunt de 20 de ori mai slabi la oameni si ierbivoare, comparativ cu carnivoarele care ii au foarte puternici si diferentele continua. Vegetarienii sunt mai sanatois decat oamenii care mananca carne; oamenii care au masa bazata pe carne zi de zi au o viata mai scurta si mai lenta.
Aici e vorba in primul rand de excesul de carne, nu de o supa de pui si 3 sarmale sau un drob. Pestele iarasi nu e inclus in studiu. Daca aveti timp puteti citi "The Omnivores Dilemma" de Michael Pollan. Aduce argumente f bune impotriva consumarii carnii. Nu stiu daca o gasitit in romana.
Eu zic ca trebuie sa fie un echilibru in toate.
|