View Single Post
Vechi 10.11.2011, 11:58:59
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Biblia ortodoxa ne spune ca "in har suntem mantuiti" (Efeseni 2:8). Sa inteleg ca suntem mantuiti prin aura aceea pictata in icoanele sfintilor?

Prefer sa raman la intelegerea ca harul este darul fara plata a lui Dumnezeu. Luati Sfanta Scriptura si inlocuiti cuvantul har cu expresia "darul nemeritat si fara plata dat de Dumnezeu". Vedeti daca se potriveste. Nu va sfatuiesc sa inlocuiti cuvantul har cu "aura din icoanele sfintilor".
Eu sunt sigur ca ai inteles si ce am spus despre energia necreata si despre aura. Aura e desenata ca sa vada de exemplu si adventistii sau neoprotestantii despre ce e vorba, pentru ca altfel nu au cum sa experimenteze, neavand acest har lucrator.
Apoi incurci subiectul cu atributul, subiectul este harul, iar un atribut al harului este faptul ca e un dar nemeritat si fara plata dat de Dumnezeu. xact acelasi lucru credem si noi despre har, ca ne-a fost dat in dar de Dumnezeu ca se ne putem mantui, fara sa avem vreun merit pentru asta. Se pare ca voi credet ca harul e ceva abstract, filozofic, eu chiar am spus in mesajul trecut ca e un fel de filozofie.
Acum sa citam si Sfanta Scriptura:
Matei 17 " 2. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina."
Marcu 9 "3. Și veșmintele Lui s-au făcut strălucitoare, albe foarte, ca zăpada, cum nu poate înălbi așa pe pământ înălbitorul."
Luca "29. Și pe când se ruga El, chipul feței Sale s-a făcut altul și îmbrăcămintea Lui albă strălucind."

Aici Sf. Serafim de Sarov explica pe larg despre har. La sfarsit face si minunea cu limina izvorata (nu e in traducerea romaneasca pe net): http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...ea_duhului.htm
Reply With Quote