Citat:
În prealabil postat de grasu77
Intrebare off topic: unde s-au dus Enoh si Ilie (care au fost inaltati la cer, cand inca erau in viata)? Daca n-au intrat in rai, atunci unde au fost cazati?
|
Buna intrebare.
Eu zic ca din moment ce Sf. Scriptura nu ofera aceasta informatie, inseamna ca nu iti este utila.
Deci e mai bine sa nu speculezi.
Citat:
P.S. Am impresia ca noi doi avem o intelegere diferita a ceea ce inseamna har. Pentru mine har inseamna darul fara plata/nemeritat pe care ni l-a facut Dumnezeu.
|
Teoretic fara plata.
Practic, pentru a fi lucrator, credinciosul trebuie sa depuna un efort.
Efort care este exclus din ecuatia "mantuirii neoprotestante".
Sau nu se vorbeste de el.
Ceea ce e norma, insasi Luther a desfiintat ideea si o data cu ea mantuirea celor care cred in aceasa minciuna.
Citat:
Pentru dvs. ce inseamna har? o fi cumva un atribut mistic preotesc?
|
Harul e de mai multe feluri.
Harul legat de preotie il recunosc pana si NP altfel n-ar avea pastori sau orice credincios ar putea avea dupa bunul plac aceasta functie.
Harul care il pune pe om pe calea mantuirii nu se gaseste decat in Biserica.
Care nu e institutia aceea imaginara din povestile NP.
Citat:
În prealabil postat de grasu77
Alta analogie nepotrivita (doar, doar, o lua din ce este a lui Hristos si sa dam si altora).
Sa fiu mai direct: pot avea o relatie cu Dumnezeu, prin Domnul Iisus Hristos fara a fi nevoie de absolut nici un om (fie el preot, sau sfant, sau chiar inger). Sunteti de acord cu mine? Sau, credeti ca nu pot ajunge la Dumnezeu, prin Mantuitorul, decat daca trec pe la diferite fete bisericesti si alte persoane? Exista un fel de sistem vamal in relatia cu Dumnezeu?
|
Analogia este foarte potrivita pentru ca asta este ceea ce propuneti voi (neo)protestantii in general:
O relatie cu stapanul casei ignorand, uneori chiar dispretuind casnicii sai.
Cei care intorc spatele Bisericii il intorc si lui Dumnezeu.
Cu atat mai mult celor care
aleg o secta in locul Bisericii.
Sau ca sa folosesc o expresie care va este voua draga:
cei care se lupta cu Biserica se lupta cu Dumnezeu, cei care intorc spate Bisericii, intorc spatele lui Dumnezeu.
Desigur, chiar si in conditiile astea pot avea o legatura cu prietenul imaginar caruia ii poti spune Iisus Hristos dar..cat de handicapata este aceasta relatie cred ca poti sa-ti dai si singur seama din ce am scris mai sus.
Cu toate virtutile pe care ti le inchipui ca le-ai fi dobandit din aceasta relatie.
Una singura: erezia, este suficient ca toata ciorba asta care tie ti se pare ca miroase asa frumos sa se transforme in otrava.