Citat:
În prealabil postat de grasu77
1. Nu am spus ca nu intelegi nimic din liturghie. Am spus ca nu intelegi mare lucru. Sper ca sunteti de acord cu mine. Si daca ati intelege toata liturghia tot nu ar fi mare lucru. Nu ajungi sa inveti tot ce trebuie sa stii despre Hristos, chiar daca ai invata o viata intreaga, zi de zi, tot lucruri noi. In comparatie, ce poti cuprinde, ca invatatura, intr-un ritual care se repeta, fara sa aduca nici o invatatura noua?
|
De ce, ar trebui cate o invatatura noua la fiecare generatie dupa exemplul adeventist?
Citat:
2. Foarte important. De ce nu se "copiaza" modelul Domnului Iisus Hristos si al Sfintilor Apostoli? Ei nu tineau liturghii sau alte ritualuri (in afara de cele 5 sacramente - botezul, cununia, sfanta impartasanie, hirotonirea si mirungerea) ci invatau pe norod, prin vorbe spuse deslusit, pe intelesul oamenilor.
|
"Nu tineau" - asta de unde stii, ca asa ti-a spus pastorul tau?
Ignoranta in materie de istorie a crestinismului nu e un argument.
Ca sa nu mai vorbesc de confunzia lingvistica: ritualuri vs. sacrament.
Si in ziua de azi se vorbeste foarte explicit, mai putin pentru urechile infundate fata de adevar.
Citat:
Luati Noul Testament si aratati-mi de cate ori gasiti cuvantul slujba (cu sensul mistic) sau ritual sau orice face referire la asa ceva. Veti fi dezamagit de rezultat. Voi lua si eu Noul Testament si voi cauta verbul "a invata" (cu toate conjugarile sale). Cred ca voi gasi peste 100 de exemple. Asta spune multe despre crestinismul autentic (cel din vremea Domnului Iisus si a Sfintilor Apostoli).
|
Ce e aia "slujba cu sensul mistic"?
Exista si "slujba fara sens mistic"?
Citat:
Crestinismul autentic are la baza foarte multa invatatura, impartasita clar si raspicat (nu prin incantatii mistice). Ritualurile si misticismul sunt caracteristice religiilor pagane.
|
Si "incantatii mistice" ce sunt alea?
Vad ca aveti un vocabular foarte interesant, ma intreb oare cine vi l-a cultivat?
Mai ales ca asta cu "ritualuri, misticism, religii pagane" aduc tare mult cu limba de lemn a "ateismului stiintific".
Aveti cumva radacini comune?