Citat:
În prealabil postat de grasu77
Stiu ca slujbele sunt presarate cu firimituri din Sfanta Scriptura, psalmodiate (trebuind sa-ti concentrezi bine atentia ca sa intelegi ce se spune).
|
Aiureală. Psalmodierea este tehnică specifică "plămânului răsăritean" al Bisericii, care se practică numai în împrejurări mai solemne precum Liturghiile Duminicale. Unul dintre rolurile ei este tocmai de a-i ajuta pe credincioși să țină minte mai ușor textul sfânt. Vă amintiți, când erați copil ? Știați mai multe cântecele decât fragmente de text în proză. În sfârșit, însuși termenul de "psalmodiere" ne trimite cu gândul la psalmi, care au fost cântați dintotdeauna.
Citat:
Stiu si de predicuta de la sfarsitul liturghiei, bazata pe un verset, scris in calendar. Dar, nu poti asemana acestea cu modul in care era propovaduit adevarul in Biserica din vremea Sfintilor Apostoli.
|
Pe ce vă bazați ? Cum era propovăduit adevărul în vremea Sfinților Apostoli ? Nu tot prin "predicuțe" ? Sau acelea erau mai lungi, erau predici în toată firea, așa cum azi numai pastorii azesiști țin ?
Citat:
Este o deosebire foarte mare (inclusiv ca rezultate - ce poti sa le ceri unor oameni care asista la un ritual din care nu inveti mai nimic).
|
Ce rezultate ? Din 10 leproși, numai unul I-a mulțumit Domnului, astea erau rezultatele și pe vremea aceea. Din patru semințe aruncate, rodea una.
Citat:
Relatia cu Hristos se cultiva prin invatare continua (urmata de trairea de zi cu zi), nu prin ritualuri.
|
Adevărat. Acesta să fie motivul pentru care eu nu prea am observat relație personală cu Isus la azesiști, în schimb am observat fariseismul sâmbetesc ?