Citat:
Īn prealabil postat de ioan cezar
Ingaduiti-mi sa intrerup o clipa seria de atacuri si contraatacuri care anima acum topicul, pentru o completare scurta.
Draga Scotland, in multe locuri, dintre care aleg cuvantul Apostolului Pavel, vedem unitatea deplina dintre Hristos si sfintii Lui. Pavel spune, repetat in forme variate, ca nu el traieste ci Hristos traieste in el.
Traditia da exemple de sfinti care, indumnezeiti, ajung la o conduita interna si comportamentala aidoma lui Iisus Hristos. Vindecarile minunate, de pilda, sar in evidenta, si se implineste cuvantul Domnului care a spus ca "inca mai mari decat acestea veti vedea".Hristos viaza prin sfintii Sai!
Lumina (zugravita si in icoane precum si perceputa direct de unii oameni la intalnirea cu sfintii), mersul lor pe apa, prin foc si prin aer, precum si altele, sunt fapte pe masura lui Hristos, ca si cum ar fi Insusi Hristos...
Sfintii intervin concret in viata concreta a oamenilor, cum Domnul intervine. De pilda, in cartea despre Sfantul Nicolae, povestita copiilor, sunt rezumate cateva astfel de interventii miraculoase. Concrete, foarte concrete. la fel, in numeroase alte carti despre alti sfinti.Cuviosul Paisie Aghioritul da marturie despre astfel de interventii ale sfintilor iar cei care au fost ajutati de Paisie dupa trecerea lui la Domnul dau si ei marturie despre interventiile miraculoase si foarte concrete ale cuviosului.
Asadar, in Ortodoxie sfintii poarta pe Domnul, Il exprima, intr-un fel si intre anumite limite sunt Insusi Domnul. Asa am inteles eu, sa fiu iertat...
|
Draga Ioane,eu nu am nimic impotriva celor care apeleaza,prin rugaciunile lor,pentru mijlocire, la sfintii lui Dumnezeu.Si forta sfintilor tot din Dumnezeu vine,
EL este sursa la tot si toate in Credinta,nu au o putere independenta de a Lui,si de aceea nici nu au cum sa fie separati vreodata.Am precizat doar un punct de vedere,nu as dori sa se considere ca fiind altceva decat ceea ce s-a dorit a fi,este suficient de multa polemica distructiva in ultima vreme,si asta chiar in pragul inceperii Postului Craciunului,ceea ce pntru mine este foarte bizar si arata ca despatimirea noastra este inca un pod prea indepartat.Fie ca fiecare sa faca cum il lumineaza Cel de Sus si sa ne vedem cu bine-n fata Lui.