Subiect: Iesiti din lume!
View Single Post
Vechi 15.11.2011, 10:33:47
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Florine,

Creația "după Chip" presupune că noi am fost făcuți după modelul Lui Dumnezeu, iar Părinții Bisericii tîlcuiesc ce presupune asta:

- în primul rînd, existăm. Sîntem, ființăm prin pronia divină care ne ține ca să nu dispărem în nimicul dinainte de a fi ceva. O dată ce anulezi această idee, teologia ortodoxă devine altceva, poate filosofie budistă plină de iluzii și fără Dumnezeu.
- apoi sîntem eterni. Nimic nu poate să ne curme exiistența, adică să ne facă să dispărem anihilați în neant. Nici îngerii cei răi nu pot să dispară, nici oamenii păcătoși nu vor fi exterminați după Judecată. Dumnezeu este bun, iar iubirea Sa face posibilă existența în libertate deplină, exact pe versiunea preferată de fiecare. Dacă nu credem în ideea de nemurire, alunecăm în greșeala adventistă (și poate că nu numai a lor), ei crezînd că cei răi vor fi distruși și numai cei buni vor rămîne în continuare.
- sîntem raționali, înzestrați cu posibilitatea de a gîndi. Altfel ne-am asemăna cu animalele.
- sîntem liberi. Dacă nu am avea liber arbitru, am fi roboței sau păpușele în mîna Lui Dumnezeu. Multe grupări creștine eterodoxe cred în predestinare, interpretînd greșit unele pasaje mai dificile din Scripturi.
- avem sentimente. Totul orbitează în jurul alegerii fiecăruia de a iubi mai mult sau mai puțin, acesta fiind criteriul principal al Judecății Universale care va urma. Toate acțiunile vieții noastre sau ale vieții îngerilor sînt funcții de iubire, mai simple sau mai complicate. Doar dragostea face trecerea de la chipul la asemănarea cu Creatorul nostru - dar asta numai noi o hotărîm.
- avem capacitatea de a crea. Prin participare, evident. Putem construi o casă sau chiar mai mult de atît, putem scrie cărți, putem aduce copii la existență, putem recupera suflete pierdute, putem avea fii duhovnicești șamd. Astfel ne asemănăm din ce în ce mai mult cu Hristos, înmulțindu-ne talanții.
- avem capacitatea de a ne jertfi. Puțini sînt în stare de jertfa supremă pentru aproapele, pentru o cauză nobilă sau pentru binele celorlalți. Dar putem să ne sacrificăm totuși zilnic orgoliul și mîndria, putem arăta dragoste față de semeni chiar dacă asta presupune puțină nevoință proprie, putem - dacă vrem.

Mai sînt probabil și alte caracteristici ale chipului divin după care sîntem gîndiți și clădiți, dar cele de mai sus sînt cele mai importante. Și prima este existența sau ESTE-le.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote