Citat:
În prealabil postat de catalin2
Sfintii sunt comuni doar in primul mileniu, inainte de Schisma. Dupa aceea BO nu a mai recunoscut niciun sfant din BC. Despartirea s-a produs in principal din cauza adoptarii erorii Filioque de apuseni si a dorintei de impunere a primatului papal cand s-au intalnit in 1054. Cardinalul a dat primul o anatema de despartire, dar au mia fost rupturi de-a lungul timpului remediate pe parcurs. In acest caz nu s-a mai produs nicio refacere, iar BC s-a indepartat tot mai mult. Cine se desparte de Biserica isi pierde harul avut (sau in cazul celor care s-au format fara sa fi fost in Biserica nici nu au har, de exemplu neoprotestantii), asa cum invata dintotdeauna Biserica, asadar nu mai exista minuni sau sfinte moaste, acestea sunt doar in ortodoxie.
Daca hindusii de exemplu spun ca au sfinti nu inseamna ca ii si au cu adevarat, doar ca ei cred asa.
|
multumesc mult catalin pentru lamuriri... cunosc si eu in detaliu marea schisma din 1054, dar am fost mult prea obosit sa mai redau toata povestea aseara..... cand am spus ca sfintii sunt comuni la cei de dinainte de schisma ma refeream si eu..... sincer eu nu am auzit de sfinti la hindusi, o sa mai cercetez acest lucru....... de fapt nu cred ca se pot numi sfinti, pentru ca ei nu cred in Dumnezeu, ci in zeitatile lor pagane.... Doamne ajuta....
|