View Single Post
  #183  
Vechi 17.11.2011, 15:50:14
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Vitamina C este ar trebui sa fie un aliat de al nostru pentru aceasta perioada rece, cand gripa si racelile sunt destul de frecvente. Are efecte anticancerigene prin prevenirea transformarii nitratilor si nitritilor din alimente in substante cancerigene.

Roluri si caracteristici:
— este necesara pentru sinteza colagenului din piele, oase, dinti, ligamente, tendoane, cartilagii.
— este implicata in producerea colagenului care, datorita acidului ascorbic, are o mare importanta in cicatrizarea tesuturilor distruse, prevenind aparitia ridurilor;
— joaca un rol important in formarea osaturii si dentinei;
— intervine in metabolizarea anumitor amino-acizi, a acidului folic si a glucozei;
— participa la producerea glucocorticosteroizilor si a anumitor neurotransmitatori;
— contribuie la formarea anticorpilor si interferonilor; are actiune antiinfectioasa, scade durata racelilor si lupta impotriva agresiunii bacteriene;
— neutralizeaza radicalii liberi datorita rolului antioxidant;
— protejeaza contra posibilei aparitii a cancerului, franand formarea nitrosaminelor – agenti cancerigeni care se constituie in timpul asimilarii aminoacizilor – in stomac;
— are actiune laxativa;
— revigoreaza vasele sangvine, prevenind astfel tulburarile cardiovasculare si determinand reducerea crizelor de emfizem la fumatori; unii medici prescriu pacientilor cantitati mari de vitamina C – pana la 1000 mg/zi – pentru scaderea nivelului colesterolului;
— faciliteaza absorbtia fierului;
— are o actiune antihistaminica eficace in tratarea alergiilor si benefica pentru victimele astmului;
— contribuie la inlaturarea starii de anxietate, oboseala, stres.

Surse de vitamina C sunt:
- catina: fructul de catina contine de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele.
- macesele: au un continut foarte mare de vitamina C si contin licopen, o substanta care previne oxidarea celulelor.
- coacazele negre: sunt o sursa foarte bogata de vitamina C, cu o concentratie de patru ori mai mare decat cea din portocale.
- urzica: vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului prin continutul de vitamina C, A, B12, E si K.
- patrunjelul: contine mult betacaroten, vitaminele K si B12, calciu, fier, fosfor si de 4 ori mai multa vitamina C decat citricele.
- kiwi: fructele kiwi sunt mai bogate in vitamina C decat portocalele. De asemenea, acesta mai contine toate tipurile de fibra, ceea ce ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima.
- varza de Bruxelles: continutul ridicat de vitamina C contribuie la intarirea rezistentei naturale, deci la prevenirea bolilor.
- alte surse de vitamina C: broccoli, papaya, capsuni, portocala, lamaie, grapefruit, zmeura, mango, zmeura, mandarina etc

Borsul proaspat, preparat in casa, mai ales acum, in aceasta perioada cand racelile sunt atat de frecvente si afecteaza atatia oameni, ar trebui consumat zilnic, cate o cana, atat de adulti, cat si de copii. Preparat cu tarate de grau, borsul are in compozitia lui o intreaga farmacie de vitamine si minerale.

Moarea sau zeama de varza este o alta sursa de vitamina C, ieftina si la indemana oricui. Mancati cat de des salata de varza cruda sau murata. E plina de vitamina C si alti nutrienti necesari organismului in perioada de tranzitie spre iarna. Varza rosie contine de 6 ori mai mult vitamina C decat varza alba.

Pentru raceala este recomandat ceaiul de tei+cuisoare, miere de albine cu catina (zdrobita in blender), miere de albine cu scortisoara (o ligurita de miere cu 1/2 lingurita de scortisoara).

Last edited by ovidiu b.; 17.11.2011 at 15:55:49.
Reply With Quote