Pastă de năut
Ingrediente:
- 400 grame de naut boabe
- 3 cepe
- 3 morcovi
- o căpățână de usturoi sau dupa gust
- patrunjel, busuioc, oregano, coriandru
- zeama de la o lamâie
- 100 ml ulei
1. Se spala boabele de naut si se lasa la muiat in apa timp de 24 de ore.
2. Se arunca apa in care s-au muiat boabele si acestea se fierb timp de aproximativ 2-3 ore (intr-o cantitate considerabila de apa). Cand boabele de naut sunt aproape fierte se adauga ceapa (taiata in 2 sau 4 bucati) si morocovul (taiat in 2 sau in 4 bucati).
3. Cand boabele sunt fierte, la fel si ceapa si morcovul, ele se separa de apa in care au fiert (care se pastreaza intr-un vas pentru a fi folosita ulterior) si se lasa la racit.
4. Boabele de naut, ceapa si morcovul se maruntesc (cu ajutorul blenderului manual, al masinii de tocat carne sau al pisatirului pentru piure) si, pentru a ajunge la consistenta unei paste, se amesteca impreuna cu o parte din apa in care au fiert (aproximativ 500 ml = 1.5 cani) si cu uleiul (pentru omogenizare, dupa gust).
5. In continuare se adauga patrujelul si usturoiul tocate marunt, busoioc, oregano, pulbere de coriandru dupa gust si se amesteca toate.
6. Se consuma sub forma de tartine, cu salata sau muraturi.
Este o reteta excelenta si foarte hranitoare datorita nautului (contine proteine) si sanatoasa datorita usturoiului. De remarcat ca in formula aceasta mirosul de usturoi nu se simte, in parte multumita frunzelor de patrunjel. A se consuma de preferinta cu paine cu paine de secara sau integrala.
Nautul contine proteine (18-30%), lipide, hidrati de carbon, amidon (47-60%), zaharuri, lipide (6%), saruri minerale - in special potasiu, magneziu, calciu, sodiu, siliciu, fier, arsen, asparagina, vitamine din complexul B si mici cantitati de vitamina C.
Ca majoritatea altor specii de boabe sau de fasole, si nautul scade colesterolul prin continutul de fibre, si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie.
Bolile de inima pot fi prevenite si riscurile scazute semnificativ in urma consumului de naut, a fost revelat in urma unui studiu facut in Statele Unite, pe un grup de persoane, timp de 20 de ani. O alta functie a organismului care se bucura de infuzia de naut este functia de scadere a colesterolului negativ, de tip LDL.
Nautul este un bun diuretic, util in colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiaza si ca antiseptic urinar. Se mai citeaza utilizarea sa in stari congestive ale ficatului.
Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime care produc antioxidanti. Daca te gandesti cum sa renunti la carnea rosie, atunci poti suplini aportul de proteine pierdut cu ajutorul nautului.
|