Citat:
În prealabil postat de catalin2
Pana la urma tot nu am inteles, am adresat si doua intrebari pe acest topic. Cineva care i-a citit din lucrari poate spune daca are conceptii ecumeniste?
Din pacate Sorin Dumitrescu (care vad ca a fost si gazda) stiu ca are aceste conceptii, le-am auzit chiar eu intr-un interviu, asta pe langa lucrurile bune pe care le face.
|
Nu are concepții ecumeniste, ba chiar dimpotrivă, este unul dintre cei mai lucizi analiști ai creștinismului occidental post-schismatic. În ”Contra religiei” critică în termeni nu tocmai blânzi influența nefastă a fericitului Augustin asupra Bisericii, ideologizarea BRC (prelungită și constelația protestantă), formele de infailibilitate (la care nici ortodocșii nu sunt imuni). Concepția lui Yannaras este, oarecum, rezumată în următorul interviu
http://theologhia.wordpress.com/2010...ratia-europei/
În legătură cu Sorin Dumitrescu, Cătălin, te înșeli pentru că încă nu te-ai deprins să sesizezi nuanțele discursului său. De exemplu, că alienarea icoanei în ortodoxie s-a făcut prin influență catolică, iar pietismul ortodoxist, atât de evident în majoritatea parohiilor noastre, nu este altceva decât contaminare cu habitusuri evlavioase heterodoxe.
Fă-ți timp și ascultă conferința ”Ruptura” de pe secțiunea audio a acestui site, , poate o să începi să te desprinzi din optica asta reducționistă, de tip ”alb - negru” (antiecumenist - ecumenist).