View Single Post
Vechi 21.11.2011, 23:37:16
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Vă mulțumesc pentru răspuns dar, cu toată sinceritatea, vă mărturisesc că nu pot să pricep care este resortul psihologic care îl poate face pe un individ care crede, la nivel dogmatic, că este foarte posibil să fie predestinat damnării, că s-ar putea ca acțiunile și alegerile lui să fie irelevante, să se mai intereseze de religie, de morală etc.
Daca imi permiteti sa intervin cu o opinie, nadajduind ca interventia nu este ratacire (si nici vreo eticheta, Doamne fereste!, in directia bunului Scotland), o explicatie ar putea sa fie urmatoarea: noi oamenii care nu am ajuns la masura Barbatului Desavarsit nu suntem unitari, nu suntem simpli, ci coexista in noi multiple paliere de functionare, ca sa zic asa, sufleteasca...
Lupta fiecarui crestin este, cred, in primul rand pentru unitate interna. Monahul asta este: un luptator, cu sabia rugaciunii si a Duhului, pentru depasirea contradictiilor interioare.

Am raspuns psihologic (detalii in acest sens se gasesc din belsug, din cate stiu, in analiza tranzactionala) deoarece ati pomenit de "resortul psihologic".
Si nu am vrut, desigur, sa il "explic" (vai!) pe Scotland ci, cred ca e limpede, am crezut ca afirm ceva in legatura cu o insusire generala a celor care se straduiesc sa isi faca lucrarea personala, dupa putere, de apropiere de Dumnezeu.

P.S. Ca exemplificare, iata, eu cred (asa imi spune mintea mea acum) ca sunt predestinat damnarii si toate datele existentei mele de zi cu zi confirma acest traseu implacabil DAR exista in mine ceva care ma face sa nu deznadajduiesc, sa merg la slujbe, sa ma rog, sa citesc Scriptura, sa ma spovedesc etc.
Daca eu simt ca Dumnezeu m-a predestinat iadului si totodata Il rog sa ma miluiasca si ma nevoiesc dupa puteri nadajduind ca doar El poate face minunea (dincolo de logica) de a schimba ceea ce e scris de El Insusi in Cartea Vietii... Vi se pare ca sunt cu mult diferit de multi dintre credinciosi?...
E nebunie, asa e, e lipsa de logica, da...
Dar cine a spus ca crestinismul e un tratat de logica?
Cine vrea sa faca din Taina o demonstratie logica? (palierul meu cognitiv ar vrea, desigur, si resimt frustrare acolo cand nu iese socoteala... Ei si? Si ce daca? pur si simplu, ce daca?)
Dar cine a spus ca Domnul e logic sau sanatos dupa criteriile NOASTRE de sanatate si logica?... (poate e nimerit acum pasajul cand Domnul ii spune lui Petru "piei, Satana!"...)
Mai degraba ma cuprinde mirarea, uimirea...
Si multumesc Domnului ca ma tine proaspat, in stare de fir de iarba verde, rastignit intre uimiri si mirari, intre caderi si ridicari (din Mila Lui), intre perpeliri de tot felul. Fereste-ma, Doamne, de certitudini monstruoase. AMIN+
Reply With Quote