din Pateric
Un frate biruindu-se de curvie, în toate zilele se afla săvârșind păcatul și în toate zilele îl îmblânzea pe Stăpânul său cu lacrimi și cu rugăciuni. Și așa făcând, amăgindu-se de obiceiul cel rău, săvârșea păcatul. Apoi iarăși, după săvârșirea păcatului, se ducea la biserică. Și văzând Cinstitul Chip al Domnului nostru Iisus Hristos, se arunca înaintea lui cu amare lacrimi, zicând: miluiește-mă, Doamne, și ridică de la mine această vicleană ispită, că mă trudește cumplit și mă rănește cu amărăciunea desmierdărilor! Că nu am obraz, Stăpâne, a căuta și a vedea Chipul Tău cel sfânt și mai strălucit decât soarele, ca să se îndulcească inima mea și să se veselească. Acestea zicând și ieșind din biserică, cădea în noroi, dar nu se deznădăjduia de mântuirea sa. Căci de la păcat întorcându-se la biserică, striga către iubitorul de oameni, Dumnezeu, zicând: pe Tine, Doamne, Te pun chezaș de acum că nu voi mai face păcatul acesta! Numai iartă-mi mie, Prea Bunule, cele ce dintru început și până în ceasul acesta Ți-am greșit! Și după ce făcea el aceste înfricoșate făgăduințe iarăși se afla întru acel păcat rău. Și se vedea iubirea de oameni a lui Dumnezeu, cea prea dulce și nemărginita Lui bunătate, că suferea în toate zilele călcarea și necunoștința fratelui cea neîndreptată și rea. Din multa milă căuta și aștepta pocăința și întoarcerea lui. Că nu un an a făcut aceasta, nici doi, nici trei, ci zece ani și mai mult. Vedeți, fraților, răbdarea cea nemăsurată și iubirea de oameni cea nemărginită a Stăpânului, cum totdeauna îndelung rabdă, suferind fărădelegile și păcatele noastre cele cumplite! Că de acel lucru trebuie să ne înspăimântăm și să ne minunăm: de îndurările cele bogate ale lui Dumnezeu, că făgăduindu-se fratele că nu va mai face altădată păcatul, se afla mincinos. Deci, într-una din zile, făcând fratele păcatul, a alergat la biserică, plângând, suspinând, tânguindu-se și silind îndurările Prea Bunului Stăpân ca să se milostivească spre dânsul să scape de noroiul înverșunării. Și cum îl ruga el pe iubitorul de oameni, Dumnezeu, văzând începătorul răutății și pierzătorul sufletelor noastre, diavolul, că nimic nu folosește, ci cele ce el prin păcat alcătuia fratele prin pocăință le risipea, nerușinându-se, i s-a arătat de față, căutând în obrazul lui și strigând către cinstita icoană a Domnului nostru Iisus Hristos: o, ce-mi este mie și Ție Iisuse Hristoase? Milostivirea Ta cea nemărginită mă biruiește și mă surpă, căci primește pe acest curvar, care în toate zilele minte înaintea Ta, defăimând stăpânirea Ta! Pentru ce nu-l arzi, ci îndelung rabzi și suferi? Căci Tu vei judeca pe curvari, pe preacurvari și pe toți păcătoșii o să-i pierzi. Cu adevărat, nu ești Drept Judecător, ci unde vrea stăpânirea Ta, treci cu vederea și pe mine pentru o mică călcare a înălțării, din ceruri m-ai aruncat jos iar acestuia mincinos fiind și curvar, fiindcă zace înaintea Feței Tale, ușor îi dăruiești blândețea Ta. Pentru ce, dar, Te numesc pe Tine Judecător Drept? Precum văd și Tu primești făpturi din multa Ta bunătate și treci cu vederea dreptatea. Și acestea zicea diavolul iuțindu-se de multă amărăciune și pară de foc scoțând din nări, apoi a tăcut. Și s-a făcut glas ca de la jertfelnic, zicând: o, balaure prea viclean și pierzătorule, nu te-ai săturat de socoteala ta cea rea, că ai sorbit lumea, iar pe cel ce a venit la mila cea nespusă te silești să-l hrănești și să-l sorbi? Ai atâtea greșeli ca să pui și să tragă întocmai cu Sângele cel scump, pe care l-am vărsat pe Cruce pentru dânsul? Iată Junghierea Mea și Moartea Mea a afundat fărădelegile lui. Când păcătuiește, nu îl izgonești, ci îl primești cu bucurie și nu-l oprești, nădăjduind să-l dobândești și Eu, Cel atât de milostiv și iubitor de oameni, care am poruncit verhovnicului Meu, lui Petru apostolul, să ierte celui ce greșește în fiecare zi până la șaptezeci de ori câte șapte, oare nu îl voi ierta pe el, oare nu-l voi milui? Așadar, cu adevărat, de vreme ce aleargă la Mine, nu Mă voi întoarce de la el, până ce îl voi moșteni. Căci pentru păcătoși M-am răstignit și preacuratele Mele palmi pentru dânșii le-am întins, ca cel ce va voi să se mântuiască, să alerge și să se mântuiască.
De la nimeni nu mă întorc, pe nimeni nu alung, măcar de va greși de nenumărate ori într-o zi și de tot atâtea ori va veni către Mine, nu va ieși afară scârbit. Căci nu am venit să chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși la pocăință. Și auzindu-se glasul acesta, diavolul sta tremurând și neputând să fugă. Apoi iarăși s-a făcut glas, zicând: ascultă, amăgitorule, pentru ce zici că sunt nedrept? Căci Eu cu toți sunt drept. În ceea ce aflu pe cineva, în aceea îl judec. Iată deci, pe acesta l-am aflat stând înaintea picioarelor Mele și biruitor peste tine arătându-se. Îl voi lua și-i voi mântui sufletul, fiindcă n-a deznădăjduit, de mântuire. Iar tu vezi cinstea lui și crapă de zavistie și rușinează-te. Fratele stând cu fața în jos și tânguindu-se, și-a dat duhul. Și îndată urgie mare, ca focul a căzut peste satana și l-a mistuit.
De aici să cunoaștem, fraților, milostivirea și iubirea de oameni cea nemăsurată a lui Dumnezeu și niciodată să nu deznădăjduim de mântuirea noastră.
Last edited by Ana-Maria N; 24.11.2011 at 21:58:57.
|