În prealabil postat de ioanna
Lasa ca nici unii ortodocsi nu-s mai "breji", se intrec cu unii de rit vechi pe blogosfera in campanii de denigrare , pe principiul "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte". Nu stiu la ce abateri te referi, din punctul meu de vedere un singur lucru li se poate imputa: refuzul de a participa la acelasi corp euharistic cu ortodocsii de rit nou, datorita atasamentului fata de un element al idolatrizarii traditiei, de care psihicul lor are nevoie, doar astfel putandu-si satisface certitudinea ca detin mantuirea. Pentru ei , calendarul functioneaza drept imperativ al “autenticitatii”, e o premisa a mantuirii- mantuirea depinde de acele 13 zile, deci absolutizeaza relativul. (caz tipic de fundamentalism religios) Mi-a ramas in memorie un fragment dintr-o carte pe care am citit-o recent:"pentru fundamentalist, adevaratul crestin nu este cel care are experienta evenimentului eclezial, participantul la stradania comuniunii existentei si vietii, este cel atasat orbeste de forme ce detin o valoare absoluta, intrucat le-a lasat mostenire trecutul". Refuzul de a participa la corpul euharistic din cauza "inovatiei", le-a intunecat judecata si logica, separandu-se de Biserica, asa cum le-a intunecat-o si celor care i-au prigonit prin anii ’30. Daca ei cred in Hristos si in faptul ca Acesta n-a schimbat(stricat) legea, ci a intarit-o, dezvaluindu-i profunzimea, ma intreb cum de nu gandesc in aceeasi maniera si despre calendarul indreptat, de ce spun ca e inovatie, demonstrandu-si instinctul fariseic.Noi n-am stricat nimic. In fine, ce a fost, a fost, noi sa ne vedem de ale noastre, sa mergem in continuarea pe calea Adevarului si sa credem in refacerea unitatii Bisericii Ortodoxe, sa ne rugam pentru implinirea ei, atunci cand El o va hotara.
|