Subiect: Istorii cu talc
View Single Post
Vechi 25.11.2011, 23:53:03
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Din povestirile Parintelui Cleopa ( I )

Acum aproape o mie de ani, împăratul Nichifor Votaniatul al Constantinopolului (1078-1081) a făcut o catedrală mare, aproape cât „Sfânta Sofia“. Sfințirea bisericii s-a anunțat cu câteva luni înainte, ca să aibă oamenii timp să vină, căci atunci nu erau mașini, avioane sau trenuri.

La sfințirea bisericii împăratului Nichifor au venit patriarhi, 40 de mitropoliți, mii de preoți, ca la o biserică împărătească.

Atunci trăia în Constantinopol o bătrână de 93 de ani, pe care o chema Anastasia. Aceasta era văduvă de 50 de ani și se ducea mereu la biserică și se ruga lui Dumnezeu. Ea stătea la marginea orașului, tocmai lângă drumul acela pe care treceau căruțele la sfințire. Dar era tare necăjită. Avea o cocioabă de căsuță, n-avea bani, n-avea untdelemn, n-avea făină, n-avea ce să ducă și ea. Avea doar o seceră și o furcă de
tors. Văduvă săracă în cele materiale, dar bogată în credință.

Darul ei pentru biserică, un braț de iarbă

Și trecând atâtea care cu boi, încărcare cu poveri grele cu alimente pentru praznic la sfințire, ea a văzut că unii nu aveau în car mult fân,și ce s-a gândit, săraca? „Mă duc să duc și eu un braț de iarbă acolo!“Si-a luat secera, a luat o funiuță, dar n-avea de unde să taie, că n-avea pământ. De unde să taie iarbă ca să nu facă rău la nimeni? S-a
dus pe hatul unui om, la marginea ogorului. Acolo creștea un fel de iarbă ce se cheamă pir, care cam împiedică recolta.

Și a tăiat mătușa un braț-două de iarbă, a făcut o sărcinuță și s-a dus la biserică. Și tocmai atunci a văzut o pereche de boi, care terminaseră mâncarea dinaintea jugului. Mătușa Anastasia a dezlegat și ea sărcinuța ei de iarbă, a pus-o înaintea boilor și a zis: „Doamne, primește brațul acesta de iarbă, că n-am ce aduce la sfințirea acestei biserici și să mă ierți, că nu-i de pe ogorul meu!“. Și plângând s-a dus de acolo în biserică.

„Am pierdut biserica pentru că am făcut-o cu mândrie!“

Când a văzut oamenii mulți și atâtea podoabe, căci biserica era pregătită ca o mireasă de nuntă, cu toate podoabele, gata de sfințire, atunci ea s-a dus la icoanele din urmă, unde se închină femeile. Bătrâna, necăjită, cu fața trecută de bătrânețe, cu un tulpan vechi pe ochi, încălțată cu opinci, cu o catrință rea, a îngenuncheat și se ruga Domnului: „Doamne, iartă-mă că n-am adus nici un dar la biserică! N-am nimic. Împăratul este împărat și pe pământ și în cer! Dar eu, săraca de mine, n-am avut bani, n-am avut nimic...“
Și în timp ce se ruga ea cu lacrimi în ochi, a venit și împăratulNichifor Votanian, cu dregătorii lui, cu spătarii lui, cu ostași, cu toată suita împărătească. Împăratului îi strălucea coroana de aur pe capca razele soarelui; era îmbrăcat cu porfiră, cu hlamidă. Înainte de aintra în biserică, spătarul împăratului, pe care-l chema Petru, i-aarătat inscripția de deasupra ușii. Era o placă mare de marmură și erascris cu slove de aur: „Întru slava Preasfintei Treimi, a Tatălui și aFiului și a Sfântului Duh, făcut-am această dumnezeiască biserică cutoată cheltuiala mea, eu, împăratul Nichifor Votanian“.
Și în timp ce au intrat ei în biserică să vadă cum este pregătită pentru sfințire, îngerul Domnului a schimbat inscripția împăratului. Era scris mai frumos, cu slove de aur: „Întru slava Preasfintei Treimi, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, făcut-am această dumnezeiască biserică cu toată cheltuiala mea, eu, văduva Anastasia“. „Vai mie, păcătosul! Aici este mare minune! Nimeni n-a putut face aceasta decât Dumnezeu! Asta-i minune mare! Am pierdut biserica pentru că am făcut-o cu mândrie! A dat-o unei văduve!“, a spus împăratul.
Când a văzut oamenii mulți și atâtea podoabe, căci biserica era pregătită ca o mireasă de nuntă, cu toate podoabele, gata de sfințire, atunci ea s-a dus la icoanele din urmă, unde se închină femeile. Bătrâna, necăjită, cu fața trecută de bătrânețe, cu un tulpan vechi pe ochi, încălțată cu opinci, cu o catrință rea, a îngenuncheat și se ruga Domnului: „Doamne, iartă-mă că n-am adus nici un dar la biserică! N-am nimic. Împăratul este împărat și pe pământ și în cer! Dar eu, săraca de mine, n-am avut bani, n-am avut nimic...“
Și în timp ce se ruga ea cu lacrimi în ochi, a venit și împăratulNichifor Votanian, cu dregătorii lui, cu spătarii lui, cu ostași, cu toată suita împărătească. Împăratului îi strălucea coroana de aur pe capca razele soarelui; era îmbrăcat cu porfiră, cu hlamidă. Înainte de aintra în biserică, spătarul împăratului, pe care-l chema Petru, i-aarătat inscripția de deasupra ușii. Era o placă mare de marmură și erascris cu slove de aur: „Întru slava Preasfintei Treimi, a Tatălui și aFiului și a Sfântului Duh, făcut-am această dumnezeiască biserică cutoată cheltuiala mea, eu, împăratul Nichifor Votanian“.
Și în timp ce au intrat ei în biserică să vadă cum este pregătită pentru sfințire, îngerul Domnului a schimbat inscripția împăratului. Era scris mai frumos, cu slove de aur: „Întru slava Preasfintei Treimi, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, făcut-am această dumnezeiască biserică cu toată cheltuiala mea, eu, văduva Anastasia“. „Vai mie, păcătosul! Aici este mare minune! Nimeni n-a putut face aceasta decât Dumnezeu! Asta-i minune mare! Am pierdut biserica pentru că am făcut-o cu mândrie! A dat-o unei văduve!“, a spus împăratul, poruncind să fie găsită această femeie.

Last edited by cristiboss56; 25.11.2011 at 23:55:51.
Reply With Quote