Citat:
În prealabil postat de mirela.t
Yasmina a explicat diferenta destul de bine. In plus, am spus deja care se da dezlegare de catre parintele de la biserica, deci, hai sa nu fim mai catolici decat Papa (vorba vine).
|
daca o dezlgare se face de catre un preot, crezi ca e canonica? Preotul are dreptul sa dea aceasta dezlegare? Ierarhul are dreptul sa dea aceasta dezlegare? Nici macar sinodul nu are dreptul sa dea o dezlegare ce incalca flagrant una din hotararile sfintilor parinti.
si ca sa-ti dau un ex:
Sti ca unii ierarhi dau dispense ptr nunti in post? Cu masa de dulce si tot tacamul. Ei asta cum mai e? in duhul sfintilor parinti? Suntem mai ortodocsi ca sfintii parinti sau nu? De vreme ce ierarhii au zis astfel?
Citat:
Eu personal mi-am mai luat o dezlegare *(de la mine) in postul asta, duminica trecuta de ziua Sfantului Grigorie Decapolitul.
|
Problema dezlegarilor la peste in postul Nasterii Domnului e controversata. Cate calendare, atatea dezlegari. De ex, in calendarul pe care il am eu, e dezlegare si atunci. Deci nu cred ca mai e de vina crestinul de incalca vreo dezlegare, atata vreme cat nu exista un calendar unitar.
Citat:
Eh, am zis sa nu poftesc si sa fac altele mai rele..
|
Problema asta e destul de complicata.
problema in sine nu e acea inghetata consumata, ci ideea ca e mai rau sa poftesti. Asta e una dintre cele mai mari si grave argumente in defavoarea postului pe care le-am intalnit. Scopul postului tocmai acesta e :infranarea. Iar daca ti se intampla sa poftesti si sa te infranezi, rasplata mare ai. Te asigur ca nu faci nici un pacat.
De asemenea alternativa intre un compromis(o incalcare a postului) si un pacat grav mi se pare la fel de compromitatoare.
altfel spus, mai bine mananc carne in post decat sa fur. Nu, cel mai bine e sa nu mananci carne in post si nici sa furi.
Repet, nu consider atat de grav faptul ca s-a consumat inghetata. Grav mi se par variantele compromisului.