Citat:
În prealabil postat de lore86
Situatia ptr mine e tot neclara. E vorba de familii de ortodocsi care consuma carne in post ca sa nu strice o traditie de familie?
Daca am fi in Africa, atunci acelasi indemn ptr ortodocsi: a incalca invatatura despre Post(sau altele anexe) ptr a nu calca invatatura pagana?
|
Da,este vb despre familii de ortodocsi din America care generatii de generatii au sarbatorit Thanksgiving Day in familie.Mai ales sunt familii mixte,adica un eastern european(majoritatea ortodoxi)casatorit cu un american.Un compromis tot se naste de aici,gandeste-te si la ortodocsii din Romania casatoriti cu atei sau cu necredinciosi,in tot cazul.Si acolo se fac compromisuri.Zic eu...
Apoi din familiile de ortodocsi care au emigrat de vreo 50 de ani,au rezultat generatii intregi de americani get beget care poarta amprenta educatiei si culturii de aici.Este normal,fac scoala aici au alte valori.Totusi cei care sunt mai rezistenti la schimbari vor sa impace si capra si varza,adica sunt deschisi compromisurilor.
Stiu,am si eu experienta posturilor din Romania...toata lumea stie despre ce este vb,sunt multi care postesc,colegii de scoala,serviciu...se gasesc alimente de post,invitatiile la masa in post se conformeaza cerintelor postului etc.
Aici nu am auzit pe nimeni sa tina post,eu sunt un fel de ciudata pt ei, care am "regim vegan din cand in cand",caci saracii nu inteleg de ce sunt anumite zile de post apoi anumite zile de permisivitate(eu nu mananc carne,ci doar lactate si oua).
Acum ceva timp am fost invitata la masa de catre o familie de prieteni,era ceva special pt ei,o aniversare si au facut rezervari,s-au invoit de la serviciu,iar mie imi venea sa-mi dau palme caci abia cu cateva zile inainte am observat ca invitatia cadea intr-o vineri si nici macar o vineri oarecare ci a Sfintei Paraschiva.A fost un fiasco.Le-am facut o impresie nu tocmai normala,nu am vrut sa inchin cu ei un pahar de vin,nu am vrut sa mananc din ce au dorit sa imparta cu mine.Nu gaseam nimic sa comand fara carne,fara branza,fara oua,fara...fara...Nici nu-mi doream sa merg la cina de Sf.Paraschiva,deci nu am fost intr-ale mele.O companie destul de neplacuta.
Si situatii din astea sunt destule.
Din contra,a face parada de postit atunci cand esti invitat undeva este mult mai greu de...digerat de catre ceilalti.Pari mofturos,neintegrat,dificil.
Eu inca nu am gasit o solutie care sa ma multumeasca.