Rugaciunea unui peleri in Israel la Sfanta Pestera a Nasterii Domnului
Doamne Dumnezeule, Fiul Tatălui, Mielușelul lui Dumnezeu venit spre junghiere, Cel ce cu dumnezeiasca Ta smerenie ai făcut peștera palat și pe păstori lăudători, Cel ce ai chemat mărturisitori și pe magii închinători la stele, primește-ne și pe noi oaspeți în palatul Tău, căci venim și noi să ne închinăm Ție cu toată smerenia de care suntem în stare.
Primește și de la noi, în loc de aur, tămâie și smirnă, rugăciuni de mulțumire, de slavă și de cerere. Pentru multe avem a-Ți mulțumi, pentru toate avem a Te slăvi, dar și multe avem a-Ți cere, căci am înțeles și am simțit, Doamne, adevărul cuvântului Tău că fără Tine nu putem face nimic.
Doamne, Cel care în jertfa lui Avraam ai fost preînchipuit și de Isaac cel nevinovat, dar și de mielul care fără de glas a luat locul omului pe jertfelnic, Cel care ai venit printre păstori ca să ne fii Blând Păstor, ajută-ne și pe noi să ajungem miei ascultători în turma Ta, ca să ne poți hrăni din verdeața mereu proaspătă a Sfintelor Tale Taine. Bunule Păstor, ia-ne pe umerii Tăi când am vrea, dar nu Te mai putem urma.
Doamne al proorociilor, Cel care pe vremea când omenirea era în întuneric și în umbra morții, prin proorocul Isaia ne-ai întărit să nu ne simțim singuri și deznădăjduiți, căci vei veni la noi cu numele mângâietor de Emanuel, care se tâlcuiește „cu noi este Dumnezeu", Cel care la plinirea vremii ai împlinit toate proorociile despre Tine și Te-ai născut din Pururea Fecioara Măria, cu numele de Iisus, care ne spune că Tu ești „Cel ce mântuiește", mântuiește-ne și pe noi aceștia care am venit aici dorind după mântuirea Ta.
Tu, Hristosul lui Dumnezeu, care prin nașterea Ta aici, în Bethlehem, în mod tainic l-ai făcut să fie cu adevărat „casa pâinii", dă-Te nouă, cum Te-ai făgăduit, ca Pâine a vieții coborâtă din cer, ca să nu mai flămânzim precum poporul ales care cândva a mâncat cârtind mană în pustie.
Doamne, când ne amintim cuvântul Tău că în inima noastră este împărăția, nu uităm că unde este împăratul, acolo este împărăția, deci trebuie să Te avem pe Tine în inimi, iar când vedem în ce peșteră ai binevoit a veni pentru a noastră mântuire, nu ne mai temem pentru că inimile noastre nu sunt luminate palate împărătești, ci peșteri întunecoase, ci ne temem pentru că le-am lăsat să devină peșteri de tâlhari. Tu îi poți alunga, Doamne. Fă și din peșterile inimilor noastre, ale celor pe care ne-ai primit să ne închinăm la locul Nașterii Tale, palate împărătești pentru Tine și ajută-ne să ne naștem și noi pentru o viață nouă, în care nu noi să mai trăim, ci Tu să trăiești în noi. Amin.