Subiect: ECUMENISMUL
View Single Post
Vechi 28.11.2011, 14:51:03
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Ce intelegi tu mai exact prin catolicitatea ortodoxiei?

concubinaj ortodoxism-românism?
Nu imi vine sa cred! Adica relatia intre ortodoxie si patriotism o numesti concubinaj??
Relatia sfanta care exita intre o Biserica si tara unde aceasta isi desfasoara activitatea o numesti concubinaj?
Wow, sunt asa de revoltata incat as vrea sa ma opresc aici.
Acum incep sa inteleg mai bine ce geniu era Bernard Rusell si cum a reusit sa-si implementeze ideile si in capsorul intelectualilor nostrii!
Mihai, am rams intristata. Fie ai vrut sa spui ceva si eu am inteles altceva , fie am inteles ce trebuie si atunci dezamagirea mea e si mai mare.
Sper sa ma lamuresti....
Ca să înțelegi corect, fac distincția între ortodoxie ca predicație de căpătâi a Bisericii și ortodoxim ca tendință de a autonomiza ideologic această predicație. Românism nu e totuna cu patriotismul natural și realist ca atașament firesc pentru neamul din care facem parte. Românismul e varianta exagerată și patologică a patriotismului, bazată pe autoamăgire mitologizantă, paseism mincinos și raportarea la valori imaginare sau idealizări retroproiective.

Filetismul este o erezie ecleziologică condamnată ca atare de un Sinod local care a avut loc în Constantinopol 1872 dar problema e mai veche. Nu atât condamnarea sinodală ar trebui să-i îngrijoreze pe adepții acestei tendințe sectare, cât minciuna pe care-o răspândesc, înțolită, desigur, în straie populare și cu priză la publicul frustrat de realitatea curentă.
Experiența bisericească cunoaște nuanțe și influențe specifice locului/culturii/ethosului, dar de aici până la simbioza narcisistă dintre națiune și ortodoxie e cale lungă. Mândria și prostia colaborează și în acest context foarte eficient atât la anestezierea percepției realității cât și ladeturnarea atenției de la problemele prezentului.

Catholicitatea ortodoxiei - universalitatea orthodoxiei. Folosirea acestui termen în brandul unei grupări religioase nu-i acreditează automat pe aceștia ca deținători ai autenticității tradiției ecleziale la care face trimitere. Monopolul semantic nu garantează nimic, litera fără duh rămâne moartă. Nu există catholicitate fără ortodoxie și nici ortodoxie fără catholicitate, asta dacă ne referim la Biserica lui Hristos.

Last edited by Mihailc; 28.11.2011 at 15:06:08.
Reply With Quote