Meiul este sursa nutritiva excelenta, fiind bogata in fier, magneziu, potasiu, vitaminele B si E. Este benefic, in special pentru cei cu probleme de inima, avand in vedere continutul mare de magneziu pe care-l are. Asa cum arata studiile recente, magneziul alina atacurile severe de astm si ale celor de migrena. Deasemenea magneziul ajuta la reducerea presiunii arteriale si a infarcturilor, in special a celor date de aterosceroza sau de diabet.
Niacinul din mei (vitamina B3) ajuta la reducerea colesterolului si deci are un impact la metabolismul fiind cumva de ajutor la curele de slabire. Prin continutul de tryptofan (precursor al serotoninei si melatoninei) poate avea actiuni benefice in cazurile de depresie, durere cronica si in iritablitate/reactii violente.
- Contine silicon, substanta vitala pentru sanatatea parului, dintilor, pielii si unghiilor;
- Proprietatile diuretice sunt de ajutor la tonifierea rinchilor;
- Asigura echilibrul fluidelor corpului si este benefic in cazurile de uscaciune (a pielii, gura uscata, etc) si in cazurile de diabet 2;
- Datoritã efectului alcalinizant, meiul se recomandã mult celor care suferã de artrite (datorita acestei proprietati este bine ca la gatit sa nu se adauge prea multa sare; este bine chiar deloc);
- Ajuta in prevenirea avorturilor spontane; este foarte benefic daca este inclus in alimentatia zilnica in cazurile de greata din primele luni de sarcina ;
- Este un antimicotic puternic intre cereale si este indicat in cazurile de Candida albicans;
- Indeparteaza mirosul neplacut al gurii datorita proprietatilor bactericide;
- Este bogat în fier si alaturi de fasolea pastai si soia este recomandat în regimul vegetarienilor;
- Folositor in cazurile de diaree (prajit inainte de a fi gatit), indigestie, stari de voma;
- Meiul nu contine gluten si de aceea este indicat persoanelor sensibile la gluten.
Cateva idei de preparare "la minut"
1- Meiul fiert poate fi servit la micul dejun gen "porridge/pasat", indulcit cu miere la care putem adauga stafide, mere rase sau fructe uscate (personal prefer nuca de cocos).
2- Faina de mei poate fi daugata la coptul painii de casa sau la alte copturi (chec sau mufine).
3- Mei fiert si racit, rasfirat cu furculita, amestecat cu vegetalele preferate; adaugam apoi putin dressing, sos de soia si obtinem o salata usor de facut si gustoasa.
4. Budinca de mei
100 g de mei decorticate
2 linguri nuca de cocos
3 linguri de stafide aurii inmuiate
2-3 linguri de miere
scortisoara
Se fierbe meiul in multa apa; fierbe in cca o jumtate de ora, legandu-se tocmai ca orezul alb. Dupa ce fiebe se amesteca cu miere, nuca de cocos, stafide amestacandu-le bine. Se pune la cuptor 10 minute. Se pot adauga si alte fructe dupa preferinta.
Pofta buna!
Mei - o cereală nutritivă