Hranitoare, aromata, gustoasa chiar, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, mai mult sau mai putin asiatice. Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala. Este de fapt superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lizina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.
Hrisca este o excelenta proteina vegetala, contine 8 aminoacizi esentiali, inclusiv lizina. Compusii din hrisca: 70-80% din masa fructelor de hrisca este reprezentata de amidon, in care 25% este amiloza si 75% amilopectina. Proteinele se afla intr-un raport de 18% (dintre care cele cu aport biologic deosebit sunt peste 90%), printre care se numara gluteina si globulina, si se evidentiaza concentratia deosebita de aminoacizi esentiali precum arginina, lizina, threonina, triptofanul, cisteina.
Continutul in minerale este de asemenea ridicat: fier, zinc, seleniu.
Un rol deosebit il au compusii cu valoare antioxidanta cum este rutinul si taninurile. Hrisca a constituit mult timp sursa principala de extragere a rutinului din care se obtine rutozidul.
Un alt compus important este fagopyrina, subtstanta toxica ce provoaca la unele persoane fenomenul de fotosensibilizare.
Datorita lipsei de gluten, am mai spus, poate fi consumata de cei cu intoleranta la acest compus, sau cei cu boala celiaca (enteropatia glutenica).
S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment "medical" pentru diabetici.
Terciul de hrisca cu lapte vegetal are rol in combaterea diabetului dar are rol in cresterea secretiei unui neuromediator - dopamina - cu rol in combaterea depresiei.
Prezenta unui tip de inositol (implicat in mecanismele secundare se reglare a sintezei de insulina) face ca hrisca sa fie studiata cu mult interes nu numai in cazul persoanelor cu diabet insulinodependent dar si a femeilor care manifesta Sindromul Ovarelor Polichistice.
Hrisca cu nuca si susan
- 150 grame hrisca
- 70 grame susan
- 80 grame nuca macinata
- 3 linguri cu miere
Fierbem hrisca, lasam sa se raceasca, iar apoi amestecam cu nuca, susanul si mierea. Este satioasa si foarte sanatoasa de altfel !
Hrisca cu legume
- o cana (200 g) hrisca, pusa la inmuiat cu cateva ore inainte (fierbe in 20 de min)
- 2 morcovi, 2 ceape, o radacina patrunjel, pastarnac, telina
- suc de rosii 100 ml
- o foaie dafin
- frunze de patrunjel, busuioc, leustean
Legumele se taie cubulete, se adauga apoi sucul de rosii, amestecat cu un pic de apa (o canita mica de cafea), foaia de dafin, cimbrul. Eu voi pune data viitoare sucul de rosii doar la sfarsit. Se lasa pe foc pana sunt aproape gata legumele, apoi se adauga hrisca scursa de apa si se mai lasa putin. Se adauga verdeturile si, gata! Puteti adauga o cantitate mai mare de legume pentru gust.
Ciorba de hrisca cu legume – vezi retata Ciorba de linte. In plus putem adauga 3 foi de dafin la fiebere.
Hrișcă - încă un "medicament" oferit de mama natură