View Single Post
Vechi 07.12.2011, 15:15:23
Laura19
Guest

Implicit Danion Vasile: Tinerii și sexualitatea, ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Despre viol

O cititoare îmi scrie:
Un singur lucru vă întreb... Fetele care au fost violate, cărora li s-a furat în mod mișel puritatea, ce șanse au să revină la normal? Știți prin ce trece o astfel de fată? Am observat că pe o astfel de femeie o respinge lumea toată, de parcă ar fi ciumată. Mai bine sunt văzute prostituatele care revin la Dumnezeu, pentru că El nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu, decât fetele astea... cărora li s-a luat ceva cu forța. E adevărat că și această faptă are circumstanțele ei, în sensul că nu toate sunt la fel. Eu întreb: o fată care a trecut prin așa ceva și care a intrat într-un conflict cu Dumnezeu (considerându-L „vinovat”) ce șanse mai are să aibă o viață normală? Mai poate avea ea încredere în IUBIRE și mai ales în bărbați? Ați vorbit în Cartea nunții despre aproape toate categoriile de femei care vor să-și întemeieze o familie (cochete, cuminți, păcătoase, habotnice, divorțate etc.), mai puțin de una... de cele care au trecut prin experiența violului. Nu aveți idee ce este in sufletul unei astfel de femei, cum gândește, ce simte atunci, după aceea, și mulți ani mai târziu. Te întrebi de ce tu, unde a fost Dumnezeu în clipele acelea, de ce te-a părăsit… Îți trebuie ani mulți să uiți, să ai încredere în tine, să ieși în lume și să cunoști alți oameni. Îți trebuie voință, încredere, multă dragoste și înțelepciune să ierți, ca să poți să te îndrăgostești de un bărbat. Apoi, după ce ai reușit să faci pasul și să te îndrăgostești de un băiat îți dai seama că nici acesta nu e diferit de primul... de ticălos. Dacă unul ți-a furat ce este mai de preț și pur pentru o fată și ți-a întinat trupul, celălalt își bate joc de suflet, care se vindecă mai greu sau chiar deloc.
Ce șansă mai are o astfel de femeie să răzbată în viață, să mai creadă în ființa pe care a creat-o Dumnezeu prima dată, și anume - bărbatul. Să creadă în iubire, în familie, în tandrețe, și aici lista poate continua.
Ce fel de soț să caute o astfel de fată?
Am multe pe suflet, însă am senzația că vorbesc cu mine și nu asta am căutat scriindu-vă. Poate că vi se pare că sunt în conflict cu Dumnezeu, și trebuie să recunosc că așa a fost. Mult timp am negat imensa bunătate a Celui Atotputernic și am stat departe de El. Însă căzând în deznădejde și fiind în pragul sinuciderii, m-am apropiat mai mult de Dumnezeu, dorind din tot sufletul să-L cunosc mai bine. Un pic de liniște am găsit, dar e o liniște de scurtă durată pentru că tot timpul mă apucă deznădejdea și sunt o grămadă de lucruri care mă tulbură și revin în inima mea suferințe pe care am crezut că le-am îngropat.
Cam atât pot să vă scriu acum, pentru că simt că mai mult nu pot. Sunt deschisă unui dialog, nu unui monolog. Sunt ani de când dialoghez cu mine însămi...

Mai multe fete m-au întrebat, în diferite scrisori, de ce nu scriu nimic despre urmările psihice și duhovnicești ale violului. Încep prin a spune că puținele mele rânduri vor fi lipsite de referințe științifice: nu știu nici cât de mare este rata violurilor, nici care este intervalul de vârstă în care se încadrează cele mai multe victime.
Voi face referire doar la două studii. În primul, realizat în 1990 (27) , s-a constatat că „elevii care dezaprobau violul și-au schimbat atitudinea, devenind mai deschiși în a accepta acest comportament, după numai 9 minute de vizionare zilnică, pe o perioadă de 6 săptămâni, a unor filme notate cu R-rated sau după vizionarea a 5 ore de filme cu conținut explicit sexual” .(28)
---------------------------------------------------------------------------------------
27. De către Brown, Childers și Waszak.
28. Victor C. Starsburger, Adolescents and the Media, Sage Publications, 1995, p. 49, apud Virgiliu Gheorghe, Efectele televiziunii asupra minții umane, Editura Evanghelismos, 2005, p. 297. Recomand cu căldură această carte tuturor cititorilor…
Reply With Quote