View Single Post
  #7  
Vechi 08.12.2011, 09:25:52
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Sunt convins, de-o vreme, ca setea de viata este sete de dragoste.
Opusul mortii nu este viata, ci dragostea
Este interesant că termenul latin pentru dragoste, amor este alcătuit din prefixul "a", care arată negație, și numele mor. Ambele sunt, probabil, de veche origine indoeuropeană. Prin urmare, dragostea este ceva care se opune morții.

Au existat două prefixe ale negației, ambele au circulat încă în limba greacă și mai circulă și în unele limbi moderne, precum franceza: negația "tare" cu a- și negația "slabă", cu me-. Penrtu Platon, de exemplu, lumea ideilor este existența însăși, "on", iar lumea vizibilelor este "non-existența", pentru care nu folosește negația tare "an-on", ci preferă negația slabă "me-on". Adică, ceea ce vedem este o para-existență sau o existență atenuată, reflectată, lucru dezvoltat mai în detaliu în Statul.

Să aplicăm aceste posibilități și la rădăcina cuvântului moarte: mor. Negația tare este iubirea, așa cum am văzut. Dar aplicând negația cealaltă, obținem....me-mor. Nu este ciudat că memoria (și....memoriile) reprezintă varianta mai slabă a ceea ce se opune morții ?

Se spune "cuvintele au inteligența lor" sau "duhul lor". Iată că etimologiile vechi sunt puncte de plecare pentru fascinante reflecții...
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote