Mosh Neagu,un prost(eu)arunca o piatra(text)in apa(forum) si zece, intelepti se chinuie sa o scoata.Tu cand il critici pe om de fapt il mangai,am mai spus,fiecare scrie cum traieste,unii mai framintati de intrebari si mereu la limita,altii senini si buni precum un bunic din povestile copilariei.O sa pun finalul tau,un :,,Raman la parerea ca dragostea lui Dumnezeu n-are nevoie de filozofie, ci de caldura sufletului, exprimata in cuvinte simple care sa ajunga direct la inima oricui, si a celui intelectual si a taranului de pe ogor..."
Si voi sustine cele supuse de tine,perspectiva ta, cu un citat din Berdiaev,cu privire la gnostici si Biserica,o perspectiva care ar justifica egalitarismul divin de care vorbesti.Trebuie doar sa-i aduc pe scena :) pe unii dintre cei mai acuzati oameni ai istoriei:gnosticii.Veti vedea legatura,o sa-i dau eu un titlu :) Berdiaev si Yannaras nu au treaba cu gnosticii dar as dori,tocmai din acest motiv sa-i disociez de un anumit tip de cunoastere,de exprimare exclusivista.
Despre Biserica,aristocrati spirituali si tinta mesajului christic.
Geniile, oamenii unei vieți spirituale superioare, capabili de o creație autentică nu au ce face cu monarhia, cu republica, cu conservatorismul și revoluția, cu constituția și școala.Categoria aristocrației spirituale nu poartă pentru ea greutatea istoriei. Ea se supune instituțiilor, reformelor și metodelor vechi și noi, în numele „poporului”, al colectivului, în numele fericirii omului mediu. Nu se pot izola de „lume” și trebuie să-i suporte povara, trebuie să servească universala cauză a eliberării civilizației. Dar oamenii de tip aristocratic și spiritual, care nu sunt responsabili de calitățile naturii lor, în realitate au un destin amar și tragic în lume, căci nu se pot adapta nici unei convenții sociale, nici unui regim de gândire a omului mediu; categoria lor e oprimată și persecutată în istorie. Oamenii de tip „democratic”, orientați către mase, spre organizarea vieții colectivității, pot fi dotați cu mari talente, categoria lor poate avea oamenii săi mari, eroii săi, geniile și sfinții săi, iar oamenii de tip „aristocratic” orientați spre celelalte lumi, spre crearea de valori inutile omului mediu, pot fi lipsiți de geniu, le pot fi inferiori prin forța și talentul lor. Dar ei posedă o alcătuire spirituală deosebită, care e în același timp mai sensibilă, mai complexă și mai subtilă decât cea a „pachidermelor” categoriei democratice. Ei suferă mai mult pentru „lume”, din cauza urâțeniei ei, a asprimii ei, a decăderii ei, decât oamenii orientați spre masse, spre colectiv.
Din acest punct de vedere gnosticii prezintă un interes cu totul deosebit.
Mulți dintre ei aparțin aristocrației spirituale; se pare că ei nu s-au putut împăca cu democratismul Bisericii creștine. Întrebarea nu este să știm dacă ei cunoșteau adevărul, Biserica a avut rațiuni profunde să lupte contra lor și să-i condamne, pentru că dacă aceștia ar fii triumfat, creștinismul n-ar fi fost niciodată victorios în istorie, s-ar fi transformat într-o sectă aristocratică. Dar problema în sine de care se leagă gnoza e tulburătoare, profundă, eternă și are importanța sa chiar în epoca noastră.
Adevărul absolut al revelației se estompează și se asimilează diferit după alcătuirea și nivelul spiritual al celui ce primește. Trebuie recunoscută ca absolută și imobilă forma revelației creștine, destinată omului mediu? Omul mai spiritual, mai complex și subtil, care a primit partea marilor daruri ale gnozei, trebuie să se adapteze acestui nivel, să coboare spiritualitatea în numele masei, în numele comuniunii, cu tot poporul creștin? Viziunea ecumenică poate fi aceeași cu viziunea colectivă a poporului credincioșilor? Calea ce duce la obținerea darurilor Sfântului Duh, la perfecțiunea spirituală, la sfințenie, este unica măsură a nivelului spiritual și unica sursă de gnoză religioasă? E o problemă tulburătoare ca cea a sensului religios al aptitudinilor, al darurilor omenești.Ea i-a frământat pe gnostici, pe unii învățați ai Bisericii, mai ales pe Clement al Alexandriei și Origen, care și ei erau gnostici creștini. Această problemă se pune în zilele noastre conștiinței religioase; ea face parte din marile probleme creștine. Întrebările de conștiință și ale cunoașterii creștine trebuie rezolvate într-un spirit „democratic”, vizând ansamblul omenirii, sau o soluție mai intimă, inaccesibilă și inutilă masselor, e posibilă și tolerată?
”V-am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteți suferi; și nici acum chiar nu le puteți suferi, pentru că tot lumești sunteți” (Sf. Pavel)Creștinismul democratic e hrănit cu „lapte” pentru că e îndreptat spre „lume”.Și Biserica are dreptate să acționeze așa. Dar aceasta nu rezolvă problema posibilității și a altei hrane pentru foamea spirituală nesăturată.
Istoria spiritului uman mărturisește că de fapt calitatea aspirațiilor și a aptitudinilor spirituale nu este în proporție cu perfecțiunea și sfințenia, cum înfățișează predominant Biserica. Există o ierarhie naturală a temperamentelor spirituale și a darurilor spirituale. Există ființe în care predomină spiritul, altele în care predomină sufletul. Prin aceasta nu se poate afirma că primele ar fi perfecte, că au obținut mai multă sfințenie și mai mult har.Oamenii „spirituali” să nu se supraaprecieze, să nu se mândrească față de cei „psihici”, deoarece nu sunt mai buni și cu merite mai multe. În majoritatea cazurilor, aceștia sunt mai nefericiți în lume, poartă răspunderi dintre cele mai grele; îi sfâșie cele mai mari contradicții interioare și câștigă cu mult mai multă dificultate deplina armonie a personalității ca și echilibrul cu lumea ce-i înconjoară. Sunt mai singuratici. Dar diferența temperamentelor spirituale și a darurilor e determinată de Dumnezeu, nu de către om. Greșeala vechilor gnostici pe care o denunța Biserica, rezidă în orgoliul lor spiritual. Nu puteau accepta că vestea bună a mântuirii și venirii Împărăției lui Dumnezeu a fost adusă de Hristos pentru întreg universul, pentru toți și totul. Rasa „pneumaticilor” era, după ei, separată etern de cea a oamenilor „psihici” și a celor lumești. Aceștia nu vor putea să se ridice spre o lume spirituală superioară, erau condamnați să rămână în „adâncuri”, pentru ei izbăvirea, mântuirea, nu se îndeplineau.
Spiritualul”, detașat de restul lumii, se lansează spre culmi, în timp ce „lumescul” e precipitat în adâncuri. De aici nu reiese însă nimic pentru că „spiritualul” aparține ipso facto lumii superioare, și „lumescul” lumii inferioare. Gnosticii n-au înțeles misterul libertății, al libertății în Hristos, cum n-au înțeles misterul iubirii.Gnosticii n-au întrevăzut ordinea valorilor pe care se așează universul creștin și unde treapta supremă e organic legată celei mai coborâte trepte, servind astfel cauza transfigurării și a mântuirii universale. Ei au interpretat greșit principiul ierarhiei. Gnoza supremă a oamenilor „spirituali” e necesară cauzei mântuirii și transfigurării oamenilor „lumești-trupești”. Oamenii spirituali trebuie să se consacre spiritualizării acestora, ridicării pe cele mai de sus trepte. Originea răului este spirituală, nu trupească. Biserica a condamnat cu justețe orgoliul gnosticilor, dualismul lor disperat, sentimentul puțin fratern și golit de iubire ce-l arătau pentru lume și oameni. Dar conștiința Bisericii era orientată, de preferință, spre omul mijlociu, omul massei, ea era dornică să-l conducă, era preocupată de marea operă a mântuirii sale.
Cenzurând gnosticismul, afirma și legaliza, într-un fel agnosticismul. Însăși problema care tulbura profund și sincer gnosticii a fost, ca să spunem așa, recunoscută ca inadmisibilă și ilegală în creștinism. Cele mai înalte aspirații ale spiritului, setea unei cunoașteri aprofundate a misterelor divine și cosmice, au fost adaptate nivelului mediu al omenirii.
Nu-ti cere Moshul scuze,problema este unde este furtuna nu unde este senin.
|