Citat:
În prealabil postat de arwein
Nu vreau sa se inteleaga de pe acest topic ca tagma medicala are asa, o bucurie intrinseca la a da anticonceptionale otova, iar daca femeile nu vor le ia -le pacalesc! Nu este asa! 
|
Domnule, încă o dată: nimeni nu a susținut că femeile respective nu au o mare vină. Dar asta nu exclude vina medicilor. Ca medici și ca bărbați noi trebuie să vedem mai întâi bârna din ochii noștri. Ca tagmă medicală, avem o mare responsabiliatate în proliferarea fără precedent a acestui rău al veacului, care este avortul și contracepția. Eu nu știu ce medic sunteți dv. Eu sunt practician și vă vorbesc din practică. Or, practica este de a se supraprescrie anticoncepționale, așa cum este de a se favoriza avortul (dar asta e altă discuție). Mai des o femeie vine spunând "cum să fac să nu am copii ?" decât "care dintre pilulele de pe piață să iau ?". Dacă femeia vine întrebând nu ce contracpetive să ia, ci care ar fi cea mai bună metodă contraceptivă, atunci de ce există o probabiliatate de 99 % să plece de acolo cu o rețetă de contraceptive în buzunar, dacă medicii sunt așa de inocenți cum pretindeți ? De ce să nu-i recomande metoda termografică, sau să-i recomande prezervative ? Dacă tot e să facă păcatul contracepției, cel puțin metoda termografică, ori prezervativul nu au omorât pe nimeni, așa cum anticoncepționalele au făcut-o. Explicația am să v-o spun eu, deși aveți destule elemente ca să o știți și fără mine: explicația este aceea că niciun vânzător de termometre digitale nu stipendiază medicii și nici măcar reprezentații Durex nu o fac. Explicația mai este și aceea că o femeie care folosește curba temperaturii bazale sau prezervativul nu are niciun motiv de a face vizite mai dese la doctor decât făcuse până atunci.
Și de ce să plecăm de la premiza că, în cazurile (destul de rare) în care femeia vrea contraceptive și nu altceva, ea este chitită să păcătuiască ? Nu se cuvine să operăm cu prezumpția de nevinovăție ? Poate că nu cunoaște sfânta învățătură, suferind de ignoranță. Și nu o cunoaște, fiindcă rareori acest subiect este abordat la predică. Cine nu are duhovnic și nu se spovedește în mod regulat, cine nu a citit documentele Sfintei Biserici, sunt mari șanse să nu cunoască faptul că, luând contraceptive, se expune unui păcat de moarte. Acuma, nimeni nu ne cere să facem cateheză la consultație, și a intra în detalii morale sunt primul care recunoaște că ar fi deplasat. Dar, o remarcă de tip "consumul acestor medicamente ar putea fi interzis de religia dv, poate că ar fi bine să discutați acest lucru cu preotul (pastorul) dv" nu este de loc deplasat și nu e în afara atribuțiilor noastre ca doctori ai sufletelor și trupurilor. Nu tot așa am proceda dacă o pacientă ar veni la noi și ar întreba: "cu ce este mai bine să mă omor, cu stricnină sau cu fenobarbital ?" Nu i-am spune: "strict tehnic, ar fi preferabil cu fenobarbital, dar ideea de a vă omorî ar putea fi contrară religiei dv". Astfel, i-am da femeii un prilej de meditație și i-am pune în mână capătul unui fir, pe care dacă se va lăsa călăuzită de Domnul să meargă, ar putea duce o viață mai plăcută Lui. Sunt domenii în care medicina interferă cu morala, nimeni nu va îndrăzni să ne acuze că nu am așezat un zid între ele dacă îi spunem nu mai mult, ci măcar atâta lucru.
Părerea mea.