View Single Post
Vechi 16.12.2011, 15:18:06
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Greu de crezut că primii creștini au incendiat exemplarere Sintei Scripturi. Dipotrivă: le-au copiat și multiplicat! Incendiarea Scripturii și pedepsirea celor ce o citeau a survenit mai târziu... cam pe când creștinismul a ajuns religie de stat.
Nu vorbeam de incendierea Scripturii. Si normal ca s-au multimplicat, dar e posibil, chiar fff probabil ca unii crestini sa fi invatat de la altii care au primit invatatura de la apostoli, deci nu din sursa directa a celor care au avut contact cu Mantuitorul sau din Sf Scriptura. Asta e Sfanta Traditie. Mesajul pe care l-au primit crestinii si nu este complet in Sf Scriptura.

Citat:
Să nu ne grăbim cu afirmații fără acoperire... Nu am timp să mă documentez (azi e Ziua Pregătirii și sunt foarte ocupat), dar pana atunci luați doar acest verset:

[center][font=Comic Sans MS][i]"Să nu întristați Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu, întru Care ați fost pecetluiți pentru ziua răscumpărării." .
Este evident ca avem aceeasi parere despre dumnezeirea Sfantului Duh. Eu doar spun ca nu exista nicaieri in Sfanta Scriptura clar specificat acest lucru. Sin acest verset nu reiese dumnezeirea Sfantului Duh ca Persoana sa Sf Treimi. Putea fi vorba de Dumnezeu unul in Persoana si Fiinta, desi despre Fiinta Dumnezeiri, sau poate reiesi ca ar fi o creatie.
Doamne fereste, departe de mine sa incerc sa ma intind o capcana. Cand veti avea timp documentati-va si putem discuta. Sper sa revenit asupra acestui aspect.

Citat:
Înțeleg din felul cum ați construit fraza că cele două autorități (Duhul Sfânt și Sfânta Tradiție) sunt adverse și se exclud una pe alta. Pot accepta că sfinții părinți au fost conduși de Duhul Sfânt în selecția cărților. De altfel, nu este nevoie să fi "sfânt părinte" pentru a putea face diferența între Evangheluia după Ioan și "evanghelia" apocrifă a lui Iuda; ori între Apocalipsa lui Ioan (care afirmă inspirația dumnezeiască în scrierea ei) și o apocrifă (al cărui autor afirmă chiar că nu a fost inspirat de Dumnezeu în scrierea ei).Am dat doar două exemple extreme, pot fi și altele prin care un cercetător credincios foate decela adevărul de minciună.
Nu, nu se exclud. De altfel asta e invatatura BO, eu ma refeream doar la faptul ca e obligatorie cel putin una.
Nu vorbim doar despre evanghelia lui Iuda. Sau de ce nu a fost considerata ca fiind necanonica tocmai evanghelia lui Iuda si celelalte canonice? Se putea invers. Deci exista o invatatura: Sf Traditie.
Si daca puteti accepta ca au fost inspirati de Sf Duh Parintii cand au alcatuit canonul, cum se face ca nu acceptati celelalte invataturi formulate tot atunci?